MIRIS gulaša širio se juče Adom Ciganlijom. Majstori kuhinje i ljubitelji dobrog zalogaja okupili su se na prvoj čukaričkoj "Gulašijadi". Svoje umeće pokazali su u pripremanju ovog tradicionalnog jela od svinjskog i junećeg mesa. Na beogradskom kupalištu okupili su se i članovi Mikološko-gljivarskog saveza, koji su kuvali gulaš od gljiva, a posetioci su mogli da vide i izložbu pečuraka.

Uz pokoju čašicu i druženje sa prijateljima, takmičari su imali tri sata da pripreme ovo ukusno jelo. Meso, povrće i začine su dobili od organizatora, Turističko-sportske organizacije Čukarica.

Ekipu "Živanović i sinovi" zatekli smo kraj kotlića, dok "gazda" meša gulaš koji se krčka, kako ne bi zagoreo. Tata Stevan je glavni kuvar, a takmičenja u kulinirastvu mu nisu strana. Majstor je i za riblje čorbe, na takmičenjima je osvojio 76 medalja. Kaže da je bitno da se gulaš lagano krčka, da meso bude sveže, da je od vrata ili plećke, i da crnog luka mora biti koliko i mesa.

Đorđe Vojinović je, sa svojim drugarima iz Gljivarskog društva, došao iz Novog Sada. Sa kuvarskom kapom i u uniformi, kao sa reklama, objašnjava nam recept sa gulaš sa junetinom i pečurkama.


- Trećina je meso, ostalo pečurke - kaže Đorđe. - Gljive su ručno brane, na Fruškoj gori. Tu je crna truba, lisičarka, krasnica, golubača, tri vrste vrganja, luk, paprike crvena, ljuta i obična, začini, od kojih je biber najvažniji. Meso mora da se kuva dva sata, a gljive se dodaju pola sata pre kraja.


Pročitajte još: ADA PUNA, CENE PAPRENE: Beograđani pohrlili i na plažu i u kafiće


I Živan Relić iz Sremske Mitrovice spremao je gulaš sa gljivama, uz "dodatak" mesa od jelena. Kaže da je jedan od ciljeva ovakvih manifestacija da se ljudi edukuju kada su u pitanju pečurke, pošto usled neznanja dolazi do trovanja. Na druženje na Adi došli su poznavaoci i ljubitelji gljiva iz 12 gradova, među kojima su Niš, Vlasotince, Petrovac na Mlavi, Valjevo...


Organizatori su pripremili i bogat kulturno-umetnički program, tako da su svi posetioci Ade imali priliku da uživaju.