U BORBU protiv komaraca na teritoriji prestonice, posle mnogo odlaganja, u petak uveče su konačno podignuti i avioni privredne avijacije. Umesto nekadašnjih i do 18 aviona, koliko je letelo nad Beogradom i rasejavalo insekticid, u petak su sa aerodroma "Lisičji jarak" uzletela svega tri. Iako se očekivalo da će zaprašivanje iz vazduha uticati da se prisustvo insekata smanji, pozitivni rezultati su minimalni.

Zaprašivanje iz vazduha najdelotvornije je, jer jedino avionima može da se dođe do najvećih staništa larvi i komaraca, poput Velikog ratnog ostrva, ali slične akcije nisu planirane za naredni period. Nadležni iz Zavoda za biocide i medicinsku ekologiju ističu da se uništavanje odraslih formi nastavlja u naredim danima samo sa zemlje.

- Ako vremenski uslovi dozvole, u utorak u večernjim terminima uništavaće se komarci mobilnim vozilima u Surčinu, Zemunu, Novom Beogradu, Čukarici, Paliluli i Voždovcu - saopšteno je iz Zavoda. - Zaprašivanje iz vazduha nije planirano ponovo za naredni period, jer je monitoring pokazao da su žarišta uništena.

Pročitajte još - AVIONIMA NA KRVOPIJE: Počelo suzbijanje komaraca iz vazduha u Beogradu (VIDEO / FOTO)

Zanimljivo je da se u skoro svim gradovima u Srbiji obavlja zaprašivanje iz vazduha, dok je Beograd i na tri aviona čekao dok insekti građanima nisu počeli da ulaze u usta.

Pre poslednjeg podizanja avijacije, poljoprivredni avioni-zaprašivači leteli su iznad teritorije prestonice u avgustu 2014. godine i to tri dana uzastopno (za razliku od ovogodišnje jednodnevne). Iako je preporuka Evropske unije da se primena pesticida prskanjem iz vazduha zabrani, struka ističe da je to najdelotvorniji način suzbijanja komaraca, ali samo ako se sprovodi nekoliko dana zaredom.

Nezvanično, u stručnoj javnosti se govori i da je reč o monopolu koji gradsko preduzeće ima nad ovom delatnošću, odnosno da samo oni imaju pravo da sprovode tretmane suzbijanja komaraca sa zemlje, dok iz vazduha moraju da angažuju avijaciju da obavi taj posao.


Epidemiolozi ističu da trenutno nema razloga za paniku, jer komarci iz roda "edes" nisu zarazni. Komarac iz roda "kuleks", koji je prenosilac virusa Zapadnog Nila, javlja se krajem jula i početkom avgusta.

Pročitajte još - TRIKOVI PROTIV KOMARACA: Soc od kafe tera krvopije (VIDEO)

PLIKOVI

VELIKA količina padavina u proteklom periodu stvorila je idealne uslove za razmnožavanje rečnih komaraca. Iako ova vrsta insekata nije prenosilac zaraznih bolesti, njihova osnovna karakteristika je da napadaju ljude i ubadaju tokom dana. Posebno su aktivni u blizini reka, a mogu da prelete razdaljinu i po deset kilometara. Nakon njihovog uboda na koži ostaju plikovi koji su kratkotrajni i povlače se u narednih nekoliko časova.