Utihnule sirene za uzbunjivanje

M. STANOJKOVIĆ

09. 03. 2019. u 18:10

Утихнуле сирене за узбуњивање

Foto Nikola Fifić

Sistem obaveštavanja Beograđana tehnološki zastareo i mora da se zameni. Umesto dogradnje, postaviće novu opremu 2020.

POSTOJEĆI sistem za obaveštavanje i uzbunjivanje stanovništva na teritoriji Beograda je tehnološki prilično zastareo, jer mnoge sirene nisu u funkciji, pa kada bi se u ovom trenutku dogodila neka nepogoda, veliki broj se ne bi ni oglasio! Iako je Grad imao u planu dogradnju ovog sistema, još pre dve godine, procenjeno da je zbog starosti ipak potrebno ugraditi novu opremu. Kako objašnjavaju u Gradu, ovaj projekat će biti gotov 2020. a do kraja marta biće raspisan međunarodni tender za idejni projekat.

Pročitajte još: Sirene ostale bez glasa

Stanje sistema pokazuje da je ispravnost oko 20 odsto i da se popravka ne isplati, jer za pojedine nema delova, a elektronske ne zadovoljavaju međunarodne standarde - navode u odgovoru Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima. - Takođe, verovatnoća otkaza je velika, jer su bile u eksploataciji više od 40 godina. Sistem koji je preuzeo Grad pre dve godine od Ministarstva unutrašnjih poslova je prevaziđen i sa velikim brojem neispravnih i zastarelih sirena koje nemaju mogućnost automatskog upravljanja.

Da nešto mora da se preduzme nadležni su shvatili posle katastrofalnih poplava u Obrenovcu 2014. godine.

- Formirali smo radnu grupu koja je trebalo da definiše korake realizacije projekta dogradnje sistema za uzbunjivanje - navode u nadležnom sekretarijatu. - Studija akustičnosti je urađena 2015. i tada se došlo do ovih podataka. Tada je predloženo da se ne radi dogradnja, već da se izradi novi sistem. Projekat je trenutno u fazi završetka. Kompletan sistem će se objediniti u monitoring centar 2020.

PRVO OBRENOVAC USPOSTAVLjANjE novog sistema počeće najpre u opštini Obrenovac. I u maju 2015. godine Obrenovcu je predat mobilni sistem za uzbunjivanje koji je ugrađen u službeno vozilo.

Kako se navodi u prikazu stanja, u okviru izveštaja i plana rada Gradskog štaba za vanredne situacije, osamdesetih godina instalirano je ukupno 118 akustičnih sirena. Na teritoriji prestonice instalirane su 22 pneumatske alarmne sirene, od kojih nijedna ne radi. Popravka je nepovoljna jer zahteva obimnu infrastrukturu. Od 87 električnih, ispravno je ukupno 56 sirena, dok ostale ne rade, odnosno nisu se aktivirale na probi.

ZVUČNA SIGNALIZACIJA

KADA se bude pristupilo osavremenjivanju opreme za uzbunjivanje, akcenat će biti na električnim sirenama, od kojih oko polovina instaliranih još radi.

- Neispravne sirene neće biti popravljane već će biti zamenjene savremenijim. Studijom akustičnosti predviđeno je ukupno 316 novih sirena. Od toga je najveći broj, 169, elektronskih sa mogućnošću prenosa i govora, signala i podataka - stoji u planu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije