KOMISIJA Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu u januaru nije odobrila izdavanje nijedne odbijenice, sa kojom roditelji mogu da upišu dete u privatni vrtić, uz subvenciju Grada. Kako bi se sprečile zluopotrebe prava na dotirani boravak, koje su utvrđene u vanrednoj kontroli privatnih predškolskih ustanova, neophodno je da "zeleno svetlo" za subvenciju iz gradske kase da i nadležni sekretarijat.

Prema rečima Slavka Gaka, sekretara za obrazovanje i dečju zaštitu, budući da je opredeljen budžet za januar za refundaciju dela troškova boravka u privatnim vrtićima raspoređen, nije odobrena nijedna odbijenica. On je istakao da u 341 objektu privatnih predškolskih ustanova boravi oko 17.000 dece, kojima se subvencioniše boravak u iznosu od 80 odsto od ekonomske cene u državnom obdaništu.


PROČITAJTE JOŠ: GSP: Za dva „iveka“ dali 620.000 evra

- Primarni cilj projekta saradnje Grada Beograda sa privatnim vrtićima koji je započet u oktobru 2015. godine je postignut, a to je urgentna pomoć što većem broju roditelja - naglašava Gak. - Imajući u vidu da je kontrola privatnih vrtića sprovedena krajem prošle godine ukazala na zloupotrebu ove saradnje, izdavanje odbijenica je preuzeo Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu, koji će striktno kontrolisati ovaj proces, s obzirom na to da je ovo pomoć Grada roditeljima kojima je pomoć neophodna. Prošle godine na ime refundacije roditeljima je isplaćeno 3,05 milijardi dinara.

Prednost pri upisu u privatni vrtić, uz subvenciju iz gradske kase, ubuduće će imati mališani iz prioritetnih grupa. Nadležni su formirali komisiju koja će umesto predškolskih ustanova, koje su to dosad radile, odobravati izdavanje odbijenica svakog 5. u mesecu, a na osnovu zahteva koje do 25. u mesecu šalju ustanove.

Iz gradske kase se, dosad, isplaćivao novac i roditeljima koji žele da im dete pohađa privatno obdanište, kao i onima čiji jedan ili oba roditelja ne rade. Sa druge strane, na listi čekanja su bila deca zaposlenih, koji ne mogu da plaćaju privatni vrtić, čak ni uz subvenciju. Zbog toga su nadležni rešili da pooštre kriterijume za dotirani boravak u obdaništu.


PROČITAJTE JOŠ:
Opasne materije ispod „Vuka“ voze samo noću

STATISTIKA

Tokom prošle godine, u privatnim vrtićima u kojima boravak dece sufinansira Grad, upisano je oko 4.500 mališana, dok su izdvajanja iz budžeta za ovaj vid pomoći roditeljima porasla za 46,6 odsto u odnosu na 2017. godinu. U državne i privatne vrtiće upisano je više od 75.000 dece, što je za oko 30.000 dece više u odnosu na pre samo pet godina. Statistika beleži da je oko 70 odsto mališana obuhvaćeno predškolskim obrazovanjem.