Raketa od plastične flaše (FOTO)

B. Borisavljević

17. 06. 2018. u 22:15

Na Hemijskom fakultetu uručene diplome BASF Chemgeneration i izvedeni eksperimenti za srednjoškolce. Zanimljivim eksperimentima, studenti pokazali srednjoškolcima i zabavnu stranu ove nauke

Ракета од пластичне флаше (ФОТО)

Kako napraviti fluorescentne ukrase / Foto Z. Jovanović

KAKO napraviti raketu od plastične flaše koja za gorivo koristi alkohol, a "pali" je plamen, našminkati se da vam obrazi, oči i usne svetle u mraku... Ako žurite, veš možete osušiti plamenom za nekoliko minuta, a da ga pritom ne zapalite. "Mućkanjem" raznih hemikalije, poput čarobnjaka, stvarate ljubičasta, pink i žuta svetla, koja kada se stave u fenjere deluju kao iz bajke. Kako hodati po minskom polju u specijalnim "čarapama", kako napraviti bezbroj svitaca u posudi ili istopiti srce od stiropora...

Ovo su neki od eksperimenata koje su studenti Hemijskog fakulteta pokazali učenicima srednjih škola, tokom svečanog uručenja priznanja za postigunute rezultate u naučnom programu BASF Chemgeneration. Reč je programu koji ima za cilj da obrazuje srednjoškolce o značaju hemije i prirodnih nauka u stvaranju održive budućnosti za čovečanstvo. Mladi hemičari su svojim, možda, budućim kolegama želeli da prikažu zabavnu stranu hemije kao nauke i pokažu da ona nije samo "bubanje" forumula, već da se može primeniti u svakodnevnom životu i biti veoma zanimljiva.

- Tokom interaktivnih radionica đaci su saznali kako se iskorišćeni resursi i proizvodi mogu ponovo upotrebiti, naučili su kako nove tehnologije utiču na, na primer, razgradnju plastike - rekao je prof. dr Ivan Gržetić, dekan Hemijskog fakulteta.

- Takođe, imali su jedinstvenu priliku da testiraju najnovije tehnologije u proizvodnji kompostabilnih plastičnih kesa, koje nam je omogućio BASF, a savladali su i proces elektrolize i način za pravljenje pravog sistema za prečišćavanje vode. Zbog toga mi je veoma drago što učestvujemo u realizaciji ovog programa, što upravo naši studenti i profesori rade sa srednjoškolcima i što zajedno sa BASF-om stvaramo održivu budućnost.


Od flaše do svetlećeg objekta

RADIONICE

"BASF Chemgeneration" naučni program sastoji se od 90-minutnih interaktivnih radionica i organizuje se za grupe od po 20 učenika srednjih škola.

Periodni sistem u "plamenu"

Obuhvata interaktivne prezentacije i eksperimente na određenu temu. Naredne godine Hemijski fakultet Univerziteta u Beogradu očekuje nove srednjoškolce na radionicama.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)