NAJVEĆI uspeh ove gradske vlasti je odgovoran odnos prema finansijama. Prepolovili smo javni dug i napokon imamo novca u gradskoj kasi. A moram naglasiti da smo započeli realizaciju najvećeg projekta u ovom delu Evrope - "Beograd na vodi", za "Novosti" priča gradonačelnik Siniša Mali, tačno četiri godine nakon što je preuzeo čelno mesto prestonice.

* Šta se konkretno promenilo u životu Beograđana?

- Vi me ispravite ako grešim, ali mislim da smo Beograđanima vratili veru u bolje sutra. Konkretno, nezaposlenost je na rekordno niskom nivou. Zaposlili smo više od 20.000 Beograđana. Subvencionisanjem privatnih vrtića skratili smo liste čekanja i zaposlenim majkama i očevima omogućili da budu produktivniji na poslu. Sugrađani koji nisu imali puteve, kanalizaciju ili vodovod danas žive kako dolikuje ljudima u 21. veku. Otvaranjem novih domova zdravlja, vrtića, škola, parkova i igrališta uticali smo na izjednačavanje životnog standarda na čitavoj teritoriji Beograda. Jednostavno, Beograd danas radi punom parom.

* Šta niste stigli da uradite za prethodne četiri godine?

- Najviše me jede to što u protekle četiri godine nismo fizički i finansijski stigli da otpočnemo radove na izgradnji metroa. Prvo smo morali da rešimo najveće probleme iz prošlosti, pa da napunimo gradsku kasu, a tek onda da nađemo najbolje stručnjake za izgradnju metroa. Jednostavno nismo stigli sve da uradimo. Ali danas je naša najveća prednost što više nemamo velikih problema iz prošlosti i sada čistih računa možemo da krenemo u izgradnju metroa.

* Da li mislite da je završena vaša misija u Starom dvoru? Da li prelazite u Vladu?

- Moja misija je da služim narodu. Znate, velika je čast biti sluga građana, zato što ne postoji lepši osećaj od onog kada znate da ste svojim radom i trudom nekome olakšali život, učinili ga boljim ili kada vidite osmeh na licu deteta koje je dobilo vetar u leđa da nastavi da sledi svoje snove. Ta moja misija se nikada neće završiti. Da li ću ja posao nastaviti u Starom dvoru ili na nekom drugom mestu, nije od presudnog značaja. Uvek ću biti na raspolaganju.

foto P.Mitić

* Licitira se imenom vašeg naslednika. Kao kandidati se pominju Irena Vujović i Goran Vesić. Koga biste vi voleli da vidite kao gradonačelnika?

- Irena i Goran su saradnici s kojima blisko sarađujem. Irena je bila moja pomoćnica pre nego što je počela da ostvaruje izvanredne rezultate kao predsednica Opštine Savski venac, a Goran je moj gradski menadžer koji je izuzetno operativan. Što se mene tiče, važno mi je da budem deo tima Aleksandra Vučića, zato što je to tim koji pobeđuje za narod, tim koji ostvaruje konkretne rezultate. Saznaćete uskoro koga će odbornici izglasati za mesto gradonačelnika. Samo znam da će gradonačelnik morati da bude neko ko je vredan i sposoban da realizuje sve najveće projekte o koje smo najavili.


foto P.Mitić


REZULTATI

Ponosan sam na sve što smo uradili u protekle četiri godine - na svaki metar asfalta, kanalizacije i vodovoda. Ponosan sam na svaki kran, novu fasadu i zgradu. "Beograd na vodi" je najveće gradilište u ovom delu Evrope. Ponosan sam na svaku novu fabriku koju smo otvorili i na svakog radnika koji je dobio novi posao - zadovoljno priča Mali, sumirajući rezultate četvorogodišnjeg mandata.