Mladi krompiri skuplji od jagoda

J. DINČIĆ

14. 04. 2018. u 22:28

Млади кромпири скупљи од јагода

Po nižim cenama roba se pazari pred kraj radnog vremena - Foto I. Marinković

Cene voća i povrća na pijacama visoke, posebno rano ujutru. Kilogram krompirića do 400 dinara, a sitne jagode 250

KILOGRAM mladih krompirića na centralnim gradskim tržnicama dostiže cenu od 350 do 400 dinara. Beli i crveni plodovi mladog krompira prodaju se upakovani u plastične kese ili izloženi u gajbicama, a u ponudi su samo na pojedinim tezgama. Jagode, koje su trenutno najtraženije sezonsko voće, mogu se pazariti za 250, a krupnije za 300 dinara po kilogramu.

Cene proizvoda nigde nisu istaknute na tezgama, pa ako na pijacu pohitate sa prvim zracima sunca, morate "odrešiti kesu" za kilogram voća ili povrća. Po nešto nižim cenama proizvodi se mogu pazariti pred kraj pijačnog radnog vremena, ali je tada ponuda slabija.

Pročitajte još: Beogradske pijace: Banane postale luksuz

Ništa jeftiniji nisu ni sveži plodovi paprike, krastavca i paradajza. Za kilogram crvene paprike je neophodno odvojiti 300 dinara, a paradajz i paprika kreću se od 250 do 350 dinara po kilogramu. Cena karfiola je 250, a patlidžana 200.

Prodavci ističu da su velike oscilacije u temperaturi uticale da cene prvih plodova budu skulje u ovo doba godine.

- Duga i hladna zima, ali i velike temperaturne razlike uništile su plodove - objašnjavaju prodavci sa "Bajlonija". - Mraz je uništio i sadnice višanja i bresaka, pa će i cene tih plodova kad za to dođe vreme biti više nego lane.

Za glavicu mlade zelene salate potrebno je izdvojiti od 50 do 70 dinara, veza mladog crnog luka je od 30 do 40, a svežih rotkvica 60. U ponudi su i sveže ljute papričice, tri za 50 dinara. Kilogram tikvica je od 100 do 180, a spanaća 100 dinara. U ponudi su i kelj i prokelj po ceni od 150 dinara.

Pročitajte još: Za lokal na Kaleniću čak15,5 miliona dinara

Ništa niže nisu ni cene voća. Za kilogram krušaka neophodno je izdvojiti 250 dinara, banane su 150, a pomorandže 130. Jabuke sitnije su 70 dinara, dok su krupnije 120.

NESTAŠICA PEČURAKA

NA prestoničkim tezgama sve je manja ponuda pečuraka. Za kilogram svežih šampinjona potrebno je izdvojiti 250 dinara. Sitnije pečurke prodaju se po nešto nižoj ceni i kilogram se može kupiti i za 160 dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)