Sportsko selo kao dedovina!

M. T. KOVAČEVIĆ

13. 04. 2018. u 13:55

Teniski klub od 2015. ne plaća zakup za korišćenje centra na Savskom vencu. Bez dozvole Opštine, naplaćuju i parkiranje vozila

Спортско село као дедовина!

ZAMISLITE da bez ikakave naknade gazdujete sportskim kompleksom veličine tri hektara u samom srcu prestonice, a da tri godine ni dinara ne plaćate kiriju! Osim korišćenja bespravno podignutog restorana sa baštom, bez odobrenja gradske uprave naplaćujete i dnevnu kartu po 200 dinara za 100 parking-mesta. Takva "sekira u med" upala je Teniskom klubu "Viktorija", koji od 2011. godine sam eksploatiše resurse Sportskog sela, kompleksa ušuškanog u zelenoj oazi iza Veterinarskog fakulteta.

Nekadašnja opštinska vlast Savskog venca 2011. godine je, posle dve godine građevinskih radova i potrošenih 1,1 milion evra, izgradila moderan sportski kompleks namenjen građanima.

Raspisan je javni konkurs za zakupca i od četiri pristigle ponude, izabrana je ona koju je poslala Jelena Mandić. Sa njenim Teniskim klubom "Viktorija" (sada ima i suvlasnika) 29. septembra 2011. godine sklopljen je ugovor o zakupu na deset godina, sa mogućnošću da se produži za još pet. Na osnovu ponuđene sume, zakupac je trebalo opštini mesečno da plaća 301.000 dinara plus tekuće troškove. A uplaćen je i depozit u visini od 1,8 miliona.

Zakupac je ugovorom imao obavezu da, osim plaćanja zakupnine, snosi i troškove za vodu, struju, čišćenje, obezbeđenje i popravke. Tadašnja opštinska vlast je sklopljenim ugovorom zapravo dozvolila da se bez projekta i građevinske dozvole izgradi demontažni objekat na lokaciji gde je urbanističkim planovima predviđena saobraćajnica. Zaključkom od 19.1.2012. tadašnji predsednik opštine Tomislav Đorđević dozvolio je i da se ovde naplaćuje parking iako je to javna površina.

Teniski klub "Viktorija" Jelene Mandić je do proleća 2014. godine plaćao obaveze po ugovoru, ali se u novembru 2014. menja osnovni ugovor. Međutim, iako imaju olakšice, zakupci prestaju da plaćaju ugovorenu kiriju. Opština u maju 2015. godine odbija predlog zakupca za izmirenje dugova. Za plaćanje računa za struju i vodu iskorišćen je deo depozita.

Otkazni rok ističe 11. juna 2015. kada je pokrenut sudski spor zbog neplaćene zakupnine do trenutka otkaza. TK "Viktorija" ulaže prigovor na Rešenje o izvršenju, pa predmet ulazi u parnicu.

Prema rečima predsednice GO Savski venac Irene Vujović, Opština iako je vlasnik Sportskog sela, ne raspolaže ovim kompleksom.

- Opštinsko pravobranilaštvo pokrenulo je sudski spor za iseljenje TK "Viktorija" - kaže Vujovićeva. - U ovom postupku doneta je prvostepena presuda 15. marta prošle godine. Međutim, mi i dalje nismo u posedu, jer je Teniski klub podneo žalbu, o kojoj drugostepeni sudski organ još nije doneo odluku.


PARKING

Po imenovanju na mesto predsednika Opštine, 15. juna 2016. godine Irena Vujović stavlja van snage zaključak po kome je Opština odobrila naplatu parkinga koji pripada Sportskom selu.

TK "Viktorija" uprkos zabranama, pisanju prijava inspektora, i dalje naplaćuje parking u okviru sportskog centra. Kako se reporter "Novosti" uverio, cena je 200 dinara dnevno.


VELIKI TROŠKOVI ZAKUPA

"Novosti" su kontaktirale sa Jelenom Mandić, suvlasnicom TK "Viktorija". U razgovoru ona je potvrdila da ne plaća mesečnu kiriju od 2015. godine.

- Prilikom potpisivanja prvog ugovora, Opština nije bila korektna, jer je izmenila uslove, u odnosu na istaknute prilikom javnog poziva. Sporedni troškovi višestruko su veći od zakupa. U obavezi sam da održavam zelene površine, kosim travu. Iz svog džepa sam platila kada se jedan zid obrušio i kada se zbog kabla dogodio požar - priča Mandićeva, potvrđujući naplatu parkinga na osnovu ugovora.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Stari Beograđanin

13.04.2018. 18:13

Ne verujem da je istina da vlasnici teniskog kluba ne plaćaju nikome ništa! Plaćaju oni debelo-ali NEKOME ISPOD STOLA inače bi ih odavno najurili ili im naterali izvršitelje na vrat! Znači -policija treba da proveri KO uzima pare jer su argumenti suvlasnice kluba priča za malu decu!