Dodeljen ugovor o javno-privatnom partnerstvu za deponiju Vinča

Tanjug

30. 08. 2017. u 15:26

Prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, u dijalogu je učestvovalo pet kandidata, a konačnu ponudu je podneo konzorcijum "The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited"

Додељен уговор о јавно-приватном партнерству за депонију Винча

Foto: N.Skenderija

BEOGRAD - Grad Beograd odlučio je danas da ugovor o javno-privatnom partnerstvu u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada u deponiji Vinča, dodeli grupi ponuđača, konzorcijumu "The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited", sa ponuđenom cenom koja predstavlja godišnja projektna plaćanja u iznosu od 38.278.900 evra sa PDV-om.

Prema rečima gradonačelnika Siniše Malog, u konkurentnom dijalogu, koji se odvijao u tri kruga, učestvovalo je pet kandidata, a konačnu ponudu je podneo konzorcijum "The Consortium of SUEZ Groupe SAS & I-Environment Investments limited", dok je čitav proces trajao dve godine, saopštio je Sekteratijat za informisanje.

"Ugovor o javno-privatnom partnerstvu biće zaključen na 25 godina, a izabrani ponuđač, koji je privatni partner Grada Beograda, biće u obavezi pre svega da izgradi postrojenje za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada, i u tu svrhu će komunalni otpad, koji generišu fizička i pravna lica, biti iskorišćen za proizvodnju energije", precizirao je Mali.

On je dodao da će svu proizvedenu toplotnu energiju preuzeti JKP "Beogradske elektrane" i priključiti na sistem daljinskog grejanja.

Pored toga, naveo je gradonačelnik, privatni partner biće u obavezi da izvrši sanaciju postojeće komunalne deponije u Vinči, čime će se rešiti decenijski problem neadekvatnog odlaganja i odsustva tretmana otpada.

Obaveza privatnog partnera Grada Beograda je, kaže Mali, i izgradnja nove sanitarne deponije, u skladu sa visokim standardima i direktivama Evropske unije, kao i izgradnja postrojenja za tretman građevinskog otpada.

Pored izgradnje navedenih postrojenja, privatni partner će biti u obavezi da vrši tretman i odlaganje komunalnog otpada tokom čitavog perioda trajanja ugovora, istakao je gradonačelnik.

Međunarodna finansijska korporacija ((International Financial Corporation - IFC), članica grupacije Svetske banke (World Bank Group), koja je savetnik Grada Beograda u postupku javno-privatnog partnerstva Grada Beograda u pružanju usluge tretmana i odlaganja komunalnog otpada, pružila je stručnu pomoć Gradu Beogradu u svim fazama sprovođenja postupka konkurentnog dijaloga, navedeno je u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije