KOMUNALNA inspekcija Opštine Barajevo minulog vikenda napisala je dve prijave zbog prekomerne potrošnje vode u ovoj lokalnoj samoupravi. Domaćinstva u selima Beljina i Lisović kažnjena su sa po 10.000 dinara, a ova akcija biće nastavljena i u drugim obodnim delovima grada, s ciljem boljeg vodosnabdevanja na nivou cele prestonice.

Opštinski komunalni inspektori, u saradnji sa Komunalnom policijom, obilazili su u noći između subote i nedelje problematične delove Barajeva i podavalskih naselja. Kako saznajemo, prijave nesavesnih komšija već su stizale na adresu nadležnih.

- Znali smo gde najpre treba da idemo - rekli su nam iz komunalne uprave Barajeva. - U Beljini i Lisoviću vodovod je urađen pre nekoliko godina, pa su žitelji ovih sela dali sebi oduška u vrelim danima.

Prema rečima našeg sagovornika, ovakva akcija sprovedena je prvi put. Kazna od 10.000 dinara, za one koji zalivaju bašte, pločnike ili pune bazene iskorišćavajući rezervoar JKP "Vodovod i kanalizacija", propisana je Gradskom odlukom o prečišćavanju i distribuciji vode. Ukoliko se ona plati u roku od osam dana, iznos će biti prepolovljen.

PREUSMERAVANjE REŽIM preusmeravanja vode povremeno je na snazi u delovima naselja Vinča. Zbog prekomerne potrošnje, žitelji ovog gročanskog naselja imaju nestašicu u periodu od ponoći do 5 ujutru. Na naslovnoj strani sajta "Beogradskog vodovoda i kanalizacije" sugrađani mogu da se informišu koja će naselja biti pogođena isključivanjem.

Kako su nam potvrdili iz Komunalne policije, pojačana kontrola zbog rasipanja dragocene tečnosti, nastaviće se sa tropskim talasom koji predstoji. Na meti inspektora i gradskih "plavaca" ostaće Barajevo, a ovoj opštini pridružiće se i ostatak periferije, poput Grocke, Sopota i Mladenovca.SPECIFIČNO U ILIJE ĐURIČIĆA

STANARI Ulice Ilije Đuričića 34 na Čukarici, danima unazad žale se našoj redakciji na nestašicu vode. Kako su nam objasnili iz nadležnog gradskog preduzeća, ova zgrada nalazi se između dve visinske zone pritiska.

- Žitelji osete minimalni poremećaj čim se on pojavi usled povećane potrošnje. Tražimo sistemsko rešenje za taj problem - kažu iz BVK.