Renovira se dvorana Doma sindikata

M. Lj. Popović

22. 04. 2017. u 22:15

Реновира се дворана Дома синдиката

Budući izgled sale

Kompanija "MCF Megakom films" preuzima jednu od najboljih sala kulture u Beogradu. Ugovor o zakupu potpisan na trideset godina. Rekonstrukcija od juna

DVORANA Doma sindikata uskoro će biti rekonstruisana. Naime, Dom sindikata sklopio je ugovor o zakupu na trideset godina sa privatnom firmom "MCF Megakom films". Renoviranje će, kako tvrde gradski čelnici, početi u junu, a biće završeno do kraja godine.

Dvorana Doma sindikata, koja je decenijama unazad bila zakupac sale, u maju prošle godine otišla je u stečaj i ubrzo dobila novog vlasnika, kompaniju "MCF Megakom films".

- Na osnovu usvojenog plana reorganizacije i angažmanom "MCF Megakom films", kao najvećeg poverioca Dvorane, izbegnut je bankrot, zatvaranje, otpuštanje svih zaposlenih, prodaja imovine i promena namene samog prostora Dvorane Doma sindikata (DDS) - kaže, za "Novosti", Igor Stanković, direktor DDS i osnivač "MCF Megakom films". - Iako smo privatna firma, branimo javni interes. Namena Dvorane ostaje multufunkcionalna u svakom umetničkom, kulturološkom i zabavnom smislu i sadržaju.

Dvorana Doma sindikata jedan je od najboljih i najvećih prostora kulture koje naš grad ima. U nju, međutim, decenijama unazad nije ulagano, pa je kompletna infrastruktura u izrazito lošem stanju.

- Već godinama joj je potrebna ozbiljna rekonstrukcija. Za Beograd je važno da ovo mesto bude preuređeno i modernizovano, jer je nama potrebna upravo takav, višenamenski prostor, kako bi u njemu mogli da se održavaju koncerti, pozorišne predstave i filmske premijere - kaže, za "Novosti", gradski menadžer Goran Vesić. - Kako bismo došli do toga, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević i ja smo imali više sastanaka sa predsednikom Saveza samostalnih sindikata Ljubisavom Orbovićem. Na kraju je potpisan ugovor na 30 godina sa kompanijom "MCF Megakom films".

Grad će, tvrdi on, investitoru obezbediti sve neophodne dozvole kako bi rekonstrukcija počela odmah.

- Maksimalno ćemo pomoći da u ovoj multifunkcionalnoj sali, kojom će se Beograd ponositi, osim tradicionalnih sadržaja (Džez festival i Festival dokumentarnog filma) bude i drugih kulturnih događaja - objašnjava Vesić. - Osim grada, u čitav proces biće uključeni Ministarstvo kulture i informisanja, kao i RTS. Zahvalni smo Savezu samostalnih sindikata i kompaniji "MCF Megakom films" na odluci da Dvorana Doma sindikata ostane objekat kulture.

GLANC I ISPRED

NA jučerašnjem sastanku predstavnika Grada, Doma sindikata i kompanije "MFC Megakom films" dogovoreno je i da se hol ispred dvorane preuredi u galeriju za umetnička izlaganja.

Takođe, Grad će, kako tvrdi Vesić, rekonstrusati i prolaz Bezistan koji se nalazi pored same dvorane, dok će na Trgu Nikole Pašića biti zamenjene ploče koje su polomljene.

SAVREMENA TEHNOLOGIJA

DVORANA Doma sindikata biće rekonstruisana u duhu modernizma, uz sve tradicionalne vrednosti koje ima - kaže njen sadašnji direktor. - Osim velike sale, sadržaće i pet manjih bioskopskih sala, izložbeni prostor, sadržaj za najmlađe, a sve će biti opremljeno savremenim tehnologijama.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Ivanka Kosovka

23.04.2017. 00:08

Bravo za odluku. Vazno je da ce Dom sindikata biti renoviran, a radnici nastaviti da rade. Sve ustaneve gde je kljuc u bravi, dati u zakup na odredjebo vreme-bez novcane nadoknafe- samo da renoviraju i da se narod zaposljava.

mihailo

23.04.2017. 11:57

@Ivanka Kosovka - I ni reči o orguljama... Te orgulje vrede i dan danas čak i ovako drastično devastirane više nego cela dvorana i ceo "sindikat". Propao sindikat, propale orgulje...Sve živo propalo. To je jedinstven instrument u svetu orgulja. Stanje tih orgulja je najbolja slika i prilika naše stvarnosti. Političke, kulturne...To je naša stvarnost. Bukvalno.

sala i direktor

23.04.2017. 09:49

Direktor DDS je ujedno i novi zakupac ...vrlo zanimljivo ,kakva legalna kombinacija.kakav dobročinitelj

Aleksandar

24.04.2017. 22:26

Koliko su puta do sada razne gradske vlasti najavljivale rekonstrukciju Bezistana, pa nista... Ono je uzasno ruglo u strogom centru, kao i pocetak Slavije-Bulevara oslobodjenja, pa i sama Slavija, pa podzemni prolazi, sve ruglo do rugla. Ne verujte najavama. Verujte rezultatima. A ova vlast je rekorder po broju najava. Sve nesto u buducnosti, sve se nesto ocekuje, ili bude nesto ovako: izgradicemo, uradicemo, ocisticemo, sredicemo, resicemo... a na kraju se malo toga zaista realizuje.