Sa psom i pred matičara?

M. STANOJKOVIĆ

23. 03. 2017. u 23:59

Са псом и пред матичара?

Na teritoriji Vračara ima najviše kućnih ljubimaca / Foto: Andreja Stanković

Predlog GO Vračar da se dozvoli ulazak kućnim ljubimcima u prostorije opštine. Mogli bi da sa vlasnicima uđu u uslužni centar i salu za venčanja

INICIJATIVA Vračaraca da se psima i mačkama dozvoli ulazak u zgradu opštine naišla je na oduševljenje vlasnika kućnih ljubimaca, ali i rukovodstva nekih drugih opština. Ukoliko ova odluka zaživi, njihovi četvoronošci ubuduće bi mogli da im prave društvo dok čekaju u redu ili pak da budu gosti na građanskom venčanju. Iako je ova novina još u vazduhu, nasuprot njima, ideja da slušaju lavež dok čekaju na dokument nije se dopala onim sugrađanima koji nemaju ljubimce.

Odbornici Opštine Vračar, na sednici održanoj u ponedeljak, usvojili su predlog kojim bi se ukinula zabrana ulaska pasa i mačaka u organe lokalne samouprave. Primenom ove odluke, opštinama bi ostalo da odluče da li će postati "pet frendli", a konačnu reč daće Skupština grada.

U onim objektima na kojima osvane ova nalepnica, sugrađani će moći da dobiju izvod iz matične knjige ili završe neku drugu obavezu u opštini u pratnji svog ljubimca. A ako odluče da ih do matičara otprati krzneni prijatelj, imaće zeleno svetlo.

- S obzirom na to da naša opština ima najveći broj kućnih ljubimaca, u razgovoru sa građanima doneli smo ovu odluku - kaže Mihailo Grupković, predsednik Skupštine opštine Vračar. - Usvojen je predlog, a i zaposleni su lepo prihvatili ovu našu ideju. Dosad se dešavalo da vlasnici ostave psa ispred i dođe do krađe, tako da je ovo dobro rešenje. Uglavnom bi bio omogućen ulazak u uslužni centar, ali što da ne i u svečanu salu za venčanja.

Ipak, kada budu donosili odluku, neke druge beogradske opštine će, osim mišljenja ljubitelja životinja, uzeti u obzir i želje onih sugrađana koji nemaju ljubimce.

- Ne vole svi pse, pa tako treba uzeti u obzir i mišljenje tih ljudi - kaže Aleksandar Savić, predsednik Opštine Voždovac. - Razmotrićemo tu mogućnost i uvažiti želje i jednih i drugih.


SAVSKI VENAC

I većina drugih beogradskih opština je sa odobravanjem prihvatila ideju Vračaraca.

- Ispred Opštine Savski venac prošle godine postavljen je vez za pse, pa građani prilikom posete mogu da ostave svoje ljubimce ispred ulaza - kažu iz ove opštine. - Ako odluka zaživi, stav rukovodstva je da manjim psima bude dozvoljen ulaz u šalter-salu i uslužni centar. Tu se kratko zadržavaju, najčešće nekoliko minuta, kako bi podigli izvod ili predali zahtev.


APOTEKE

PREMA trenutno važećoj odluci, zabranjeno je pse i mačke uvoditi u objekte koje koriste organi državne uprave i lokalne samouprave, kao i prostorije za zdravstvenu zaštitu građana. Osim toga, ljubimcima nije dozvoljen pristup prostorijama u kojima se obavlja vaspitno-obrazovna delatnost, proizvodnja, kontrola i promet lekova i životnih namirnica, kao i verskim objektima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Ako smem da pitam

24.03.2017. 00:18

A hoce li djukele uskoro da postanu i "svedoci' na vencanju? Ma ne ovo je trenutna nova ludost u Srbiji pred nestajanjem.

Рашо

24.03.2017. 07:50

Па где је граница безобразлука? Кад прочиташ "пет френдли", све постаје јасно! Имају ли нормални људи нека права или ће док чекају у реду морати да пазе да их не запиша кер и слушају његов лавеж и скичање? СРАМОТА, УЖАС!

Tomi

24.03.2017. 14:10

To je davnašnji običaj, samo je obično bilo potrebno neko vreme dok počne priča: " kakvu sam kučku oženio" ili obratno, svejedno je ...

Dal Je Moguce

24.03.2017. 14:33

Da li ce i u ruralnim sredinama biti dozvoljen ulaz kravama i svinjama? Cisto da znam... Dilo biskriminacija ako se i to ne dozvoli