Beograd: Najviše se traže antistres masaže

J. Novaković - V. Radulović

03. 03. 2014. u 08:30

Saloni koji nude tretmane masiranja imali tokom zimskih dana dosta posla. Cene od 1.400 do 3.500 dinara, u zavisnosti od dužine

Stres na poslu, sedenje za kompjuterom, buka, duga vožnja u gradskom prevozu nezaobilazan su deo svakodnevice u dvomilionskom gradu. Ali, nervoza i umor mogu da se ublaže različitim vrstama masaža koje se nude u kozmetičkim salonima i spa-centrima. Trenutno, najtraženije su antistres masaže koje koštaju od 1.400 do 3.500 dinara, u zavisnosti od dužine trajanja tretmana. Takođe, s dolaskom proleća, Beograđanke se često odlučuju za anticelulit masaže, koje nakon pet do 10 tretmana, uz pravilnu ishranu, daju vidljive rezultate. Prosečna cena takve masaže za 30 minuta iznosi 1.200 dinara.

Pored klasične, zastupljene su i masaže toplom čokoladom i vulkanskim kamenjem koje u salonima koštaju od 2.000 dinara za 60 minuta do 2.800 dinara za 90 minuta. Prema rečima LJiljane Stojanović iz jednog od spa-centara, masaža toplom čokoladom od drugih se razlikuje po gustini ulja koje se koristi.

- Bademovo ulje se meša sa ši-puterom i kakaom što podstiče organizam na lučenje endorfina, takozvanog hormona sreće - objašnjava Stojanovićeva i dodaje da i tretman vulkanskim kamenjem blagotvorno utiče na organizam, jer se kamenje zagreva i na taj način brže opušta mišiće.

U ponudi su i specijalni indijski, brazilski, havajski i marokanski tretmani koji ambijentom podsećaju na neku od istoimenih zemalja. Za one sa dubljim džepom, postoji i takozvana kraljevska masaža tokom koje dve maserke, jedna za drugom, izvode usklađene pokrete po ceni od 3.500 dinara za sat vremena. LJubitelji istočnjačkih metoda opuštanja mogu izabrati šijacu masažu koja se radi pritiskom na određene tačke tela i po tome je slična akupunkturi.

PONUDA ZA TRUDNICE Prenatalna masaža ublažava uobičajene tegobe i smanjuje dodatni stres tokom trudnoće. Za ovu uslugu potrebno je izdvojiti u proseku 1.700 dinara.

Relaks ili terapijska masaža može da se izvodi i pod vodom i to mlazevima vode, umesto manuelnog masiranja.Popularne hidromasaže nudi veliki broj beogradskih zatvorenih bazena i bolje opremljeni saloni, a cene jednog tretmana su u proseku od 700 do 2.000 dinara u zavisnosti od trajanja.

Sve više Beograđana ovakav vid usluga pronalazi na mnogobrojnim grupnim popustima, na više od 40 sajtova gde su masaže i do 90 odsto jeftinije. Na ovaj način se saloni bore da sačuvaju mušterije, a korisnici dobijaju povoljnije usluge. Takođe, u salonu na Dušanovcu, gde su zaposleni slepi i slabovidi fizioterapeuti, tretmani su jeftiniji i po nekoliko stotina dinara.

SAMO ZA ZDRAVE OSOBE

- Masaža se ne preporučuje u akutnim stanjima, kod osoba koje imaju povišenu telesnu temperaturu, povrede kože i infekcije, jer se tada proces lečenja produžava - kaže fizioterapeut Marija Marić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije