Korov umesto Marine Dorćol

I. Preković

02. 03. 2014. u 23:40

Već osam godina na atraktivnoj lokacija uz Dunav ne počinju građevinski radovi. Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju pokrenula tužbu protiv zakupca

ZEMLJIŠTE budućeg kompleksa "Marina Dorćol" ostalo je čak i bez ograde, kao poslednjeg obeležja planiranog velikog gradilišta. Košava, koja je u februaru ledila krv i nosila krovove kuća, otkrila je plac na kome već osam godina nije niklo ništa, osim korova, pa ni marina ni planirani stambeno-poslovni sadržaji. Čak je i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda pokrenula tužbu protiv zakupca "Engel marina Dorćol" za 1,3 milijarde dinara neplaćenih obaveza.

Na napuštenom gradilištu već godinama nije bilo nikoga, pa su sami sugrađani razvaljenu ogradu morali da prijave komunalnoj inspekciji opštine Stari grad. Uprava zakupca zemljišta "Engel marina Dorćol" nestala je bez traga. Na toj adresi, kako nam je rečeno, nema nikog ko bi mogao da govori o sudbini projekta.

Rešenjem gradonačelnika iz 2006. godine, investitoru "Engel marina Dorćol" d.o.o. dodeljeno je u zakup na 99 godina 2,5 hektara građevinskog zemljišta, kako bi ovaj deo priobalja dobio svoju utvrdu, ali i stambeno-poslovni kompleks od 76.000 kvadrata. Ipak, kako saznajemo, zastupnik investitora zastao je sa plaćanjem obaveza.

- Ugovor radi izgradnje stambenih, poslovnih i komercijalnih sadržaja u kompleksu "Marina Dorćol" u zoni B, podrazumevao je obavezu plaćanja zakupa zemljišta od 2,5 hektara, kao i za 76.000 kvadrata objekata - objašnjavaju iz Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. - Zbog neizmirenog plaćanja zakupa i naknade za uređivanje građevinskog zemljišta, Direkcija je početkom 2012. godine pokrenula tužbe pred nadležnim sudom, kojima potražuje oko 1,3 milijarde dinara osnovnog duga, a sud će utvrditi visinu dodatnih troškova.

KOMPLEKS SAMO NA PAPIRU MODERNA marina planirana je za izgradnju već 2007. godine, i u prvoj fazi bi dobila 150 vezova za svako "sidro", kao i priključke za vodu, struju i telefon. Iza luksuznog doka sa servisom i benzinskom pumpom za brodove i nautičkim klubom izdizalo bi se naselje od pet stambenih zgrada sa šetalištem. Osim poslovne kule od 11.000 kvadrata, za treću fazu planirana je izgradnja luksuznog hotela od pet zvezdica.

Čak ni promena prvobitnih vlasnika, pre četiri godine, nije dovela nijedan radnički šlem na atraktivnu lokaciju. Izvesna kompanija GBES pojavila se u javnosti kao novi vlasnik "Engel marine Dorćol" i opovrgla tvrđenja ranijih predstavnika da je nije dobijena dozvola za gradnju. Idejni projekat premašio je dozvoljenih 76.000 kvadrata za gradnju, a zahtev nije ni podnet. Naime, za ovu investiciju nedostajalo je čitavih 160 miliona evra, a kako se čini, ovog budžeta neće ni biti skorije za dunavsku obalu.


STARI KRAN

PRIMERAK industrijske arhitekture 20. veka, kran stare termoelektrane, trebalo je da zasija kao umetnička galerija. Kran stare centrale "Snaga i svetlost" pod zaštitom države upisuje staž još 1932. godine, kao glavni transporter crnog uglja na mestu nekadašnje crpne stanice.

Kako čitava marina nije dobila nijednu novu ciglu, čini se da će još mnogo vremena proći dok ovaj svedok vremena ne dobije svoje novo ruho.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

?!?!?!

03.03.2014. 01:19

То је, заправо, најновији заједнички пројекат еUрофундаменталистичке осовине ДС - СНС: "Коров на води". У њега ће неки тамо странци да уложе 500 хиљада милиона милијарди зилиона долара и отвориће најмање 45 милиона нових радних места, а најмања месечна плата сваког запосленог биће барем 19000 евра. Не верујете?!? Питајте Вучија и / или Ђиласа, али само пре него што прођу избори.