Beograd: Trg Republike ne menja ime

M. T. Kovačević

11. 01. 2013. u 08:35

Београд: Трг Републике не мења име
Centralni gradski skver, skoro izvesno, neće dobiti stari (novi) naziv. Preporuka Grada Beograda da se ne menjaju nazivi lokacija u centru

GRUPA pozorišnih umetnika prethodnih dana pokrenula je inicijativu da se centralnom gradskom trgu vrati stari naziv - Pozorišni trg, kako se zvao do 1945. godine.

Prema rečima Milana Tlačinca, dosadašnjeg predsednika Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova, o čitavoj ideji najbolje bi bilo da se pokrene javna rasprava, pa tek da se onda, na višem nivou razmatra o eventualnoj promeni naziva Trga republike.

- Više godina unazad, Komisija se pridržava preporuke Grada, da se ne menjaju postojeća imena ulica i trgova u centru grada - kaže Tlačinac. - Tehnički je uređeno, da nove nazive mogu da dobiju samo one ulice ili trgovi koje do sada u svom imenu imaju odrednice, kao što je "prva", "druga", ili u slučaju da više ulica nosi isti naziv.

S jedne strane, u prilog starom nazivu stoji tradicija koja datira od 1867. godine. Tadašnja vlast trg je krstila kao pozorišni, zbog izgradnje nacionalnog teatra, a po ugledu na velike evropske prestonice. Taj naziv se zadržao sve do 1945. kada je političkom voljom plato omeđen Narodnim pozorištem, Domom vojske, Narodnim muzejom i Domom štampe nazvan Trg Republike.

Sa tim imenom, prostor kod spomenika knezu Mihailu, za proteklih 68 godina, učvrstio se kao prepoznatljiv, geografski a i turistički brend. Omiljeno je okupljalište mladih, ali i arena za političke stavove.

Prof. dr Milovan Zdravković, jedan od inicijatora da se "trgu" vrati staro ime, kao i Tlačinac traži javnu, stručnu raspravu po ovom pitanju.

ČAK 15 IMENjAKA ŠIROM SRBIJE BEOGRAD ima dva Trga republike. Jedan na Starom gradu, drugi u Grockoj. I Niš ima dva, u Medijani i Medoševcu. Trg republike imaju još Niška Banja, Novi Sad, Požarevac, Smederevo, Sombor, Pirot, Jasenovo, Šid, Subotica, Vranje, Pačir, Čantavir.

- Nacionalna pozorišta svuda u svetu, uglavnom se nalaze na trgovima u centru grada, u za njih uređenom prostornom ambijentu. Primera ima puno, kao što je Bečka državna opera, Boljšoj teatar u Moskvi, ili nacionalno pozorište u Kopenhagenu - kaže Zdravković, napominjući i da je Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, pozicionirano u srcu grada, na Pozorišnom trgu.

PROPALA IDEJA O TRGU SLOBODE

JOŠ od demonstracija 9. marta 1991, preko studentskog protesta 1996-97. Trg republike bio je centralno mesto političkih okupljanja. Jedan od najuticajnijih opozicionih lidera Vuk Drašković, nezvanično je krstio Trg republike u Trg slobode. Međutim, promena imena nikada nije izvršena, čak ni tokom vladavine SPO u Beogradu od 1997. do 2000.

OD STAMBOL KAPIJE DO ŠINA I GROBNICE

SADAŠNjI trg formiran je posle rušenja Stambol-kapije 1866. i podizanja zgrade Narodnog pozorišta 1869. godine. Ovaj prostor dugo je ostao neizgrađen. Tek od 1882. kada je podignut spomenik knezu Mihailu počelo je postepeno urbano formiranje ove lokacije.

Na prostoru današnjeg Doma štampe, sve do Drugog svetskog rata, stajale su stare prizemne i jednospratne zgrade sa trgovačkim radnjama, koje su srušene prilikom nemačkog bombardovanja 6. aprila 1941. Posle Drugog svetskog rata uklonjene su tramvajske šine sa okretnice i premešten je skver na kojem su kratko vreme posle oslobođenja bili grobnica i spomenik borcima Crvene armije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (14)

Mrki Vuk

11.01.2013. 08:57

Ako dodje do promene naziva bilo koje ulice u bilo kom gradu troskove gradjana oko zamene licnih dokumenata i dokumenata firmi neka snosi predlagac naziva. vec mi je pun kofer stajanja u redu i svako malo menjanja dokumenata, trazenje drzavljanstva od drzave u kojoj sm rodjen!

Petar

11.01.2013. 09:26

Treba promeniti naziv u Pozorišni Trg, jer su Trg Republike "krstili" komunjare. A treba promeniti i sve što podseća na komunjare, daleko im lepa kuća!

mi

11.01.2013. 12:26

@Petar - Onda i vi svi koji ste rodjeni u doba "komunjara" se jednostavno poubijajte da nas vise nista ne podseca na to doba...."bravo" Petre..!!

Aleksandar

11.01.2013. 09:29

Ako jednog dana opet budemo Kraljevina Srbija, nadam se da ce se centralni beogradski trg zvati Trg Kraljevine. Morate priznati da mocno zvuci.

nema šanse

11.01.2013. 11:22

@Aleksandar - to je iluzija,zato što Srbijiom vladaju deca komunista,a narod je totalno izlapeo plus trećina Beogradjana,najuticajnijeg dela gradjana su poreklom iz udarnih durmitorski,dinarskih i krajiških divizija koje su nas okupirale 45.vidite po podršci rusofiliju o kakvoj se bolesti radi.

London

11.01.2013. 16:53

@Aleksandar - On nema potrebe da to tek bude jer on jeste nas kralj koji je jos nekrunisan. Njegovog oca narod nije oterao sa prestola vec jedna gomila komunisticke manguparije i probisveta. A kraljeve odredjuje narod i narod ih posalje u penziju, a ne samozvani olos drzavnog dna.

Aleksandar

12.01.2013. 23:21

@Aleksandar - Ne verujem da ce on, ali ima on sinove. Ma samo da narod shvati prednosti kraljevine, da shvati sta smo bili dok smo bili kraljevina, a u sta smo se pretvorili sad kao republika. Od kad znamo za sebe bili smo monarhija - zupanija, knezevina, kraljevina, carevina, despotovina, a u novije vreme knezevina i kraljevina. Republiku su nam uveli nesrbin Broz (i potpuni srbozder i srbomrzac) zajedno sa sovjetskim tenkovima. Monarhija je vekovna institucija srpskog naroda, a ne republika!

Miro Markovic

11.01.2013. 21:28

Komunisti su dosli silom na vlast i silom ce biti isterani. I sve ono sto su oni uveli, narod ce da silom izbrise. Tacno je da oni i njihova deca jos vladaju (samo su se prefarbali i promenili ime) iscrpljenom Srbijom, ali i njima ce doci kraj. Sacekajmo samo jos malo dok Srbima ne "pukne film".

miraculix

15.01.2013. 01:48

njima motika u ruke da obradjuju njive i budu produktivni. vidi se da ne znaju sta ce od sebe kada dolaze sa takvim idejama.