POSLEDNJI VOZ ZA PARIZ: Vaterpolisti Srbije na SP bore se za vizu za OI

S.Rajić

04. 02. 2024. u 12:20

Biti ili ne biti za “delfine”. Predstojeće Svetsko prvenstvo za vaterpoliste u Dohi (5.-17. febuar) poslednje je mesto na kojem će reprezentacije Srbije imati mogućnost da obezbedi plasman na Olimpijske igre u Parizu, pa je zbog toga ovaj planetarni šampionat od velike važnosti. Ostale su još četiri vize za koju konkuriše osam reprezentacija (vizu nisu obezbedili Srbija, Crna Gora, Italija, Hrvatska, Rumunija, Kazahstan, Kina i Brazil).

ПОСЛЕДЊИ ВОЗ ЗА ПАРИЗ: Ватерполисти Србије на СП боре се за визу за ОИ

FOTO: VSS

Puleni Uroša Stevanovića moraće u ovoj konkurenciji da budu među prve četiri selekcije kao bi se ispunio prvi cilj – odlazak na Olimpijske igre. Prema određenim projekcijama, ukoliko ne bude iznenađenja i plasman među osam najboljih na Svetkom prvenstvu vodi u Pariz.

Da bi se doplivalo do Grada svetlosti potrebno je “potopiti” u grupnoj fazi Japan (5. februar), Crnu Goru (7.2.) i SAD (9.2.). Prva pozicija donosi plasman u četvrtfinale, dok će se drugi i treći na tabeli ukršati sa grupom u kojoj su Mađarska, Italija, Rumunija i Kazahstan u baražu za osam najboljih.

Raspored

5. februar

Japan – Srbija 14.00

7. febuar

Srbija – C. Gora 11.30

9. februar

Srbija – SAD 7.00

Zbog specifičnosti da su dva velika takmičenja spakovana u samo mesec dana (početkom januara održano Evropsko prvenstvo u Hrvatskoj) nije bilo velikih promena na spisku naše reprezenatcije. Prvi protivnik Japan trebalo bi da bude samo uvod u verovatno najbitiniju utakmicu možda i na čitavom prvenstvu. Iako tim iz Azije gaji drugačiji stil, nikada nam nije zadavao veće probleme, jer smo ih redovno pobeđivali u proteklih deset godina. Zato će naredni okršaj sa Crnogorcima najverovatnije biti duel za prvo mesto u grupi i direktan plasman u četvrtfinale. Naše komšije imaju mlad tim, a nedavno na EP pokazali su da mogu da budu neugodni po favorite. Uostalom, na proteklom SP jedva smo izašli kao pobednici protiv “ajkula” tek posle peteraca.

Na kraju prvog dela takmičenja sledi megdan sa još jednom selekcijom sa kojom smo ukrstili koplja na minulom SP - SAD. Amerikanci su nas tada šokirali i pobedili u četvrtfinalu, pa je ovo lepa prilika za revanš. Ekipe koju trenira Dejan Udovičić je uigrana i tempira se da bude najjača svakim za OI na domaćem tlu, 2028.

Jasno je da prostora za kiks nema, ukoliko “delfini” odrade posao i obezbede plasman u Pariz, mnogo opuštenije će ući završne bitke kako bi prekinuli crni niz bez odličja. Poslednja medalja na Svetskom prvenstvu osvojena je još 2017. u Budimpešti (bronza), a dve godine ranije u Kazanju popeli smo se na vrh sveta.

Kvote pobednik

Mađarska 3.00

Španija 3.00

Italija 5.00

Grčka 6.00

Hrvatska 9.00

Srbija 10.00

SAD 21.00

C. Gora 26.00

Očekivano, “bukmejkeri” nas ne vide u najužem krugu favorita. Najbliži najvišem stepeniku su Mađari, koji su imali luksuz da na EP odmaraju najbolje igrače, te u Katar dolaze sveži i u najjačem sastavu. Španija je drugi kandidat za tron, a stižu u Dohu oskoljeni prvim zlatom na šampionatima Starog kontineta, pa će juriti objedinjavanje kruna. Šanse da im pomrse račune imaju nedavno bronzani iz Zagreba, Italijani, kao i vicešampioni sveta prošle godine Grci, jer oba tima nisu menjala sastav u odnosu na EP, održano pre manje od mesec dana.

Naš tiket

Japan – Srbija H2

Australija – Hrvatska golovi+

Rumunija – Mađarska H2

Italija – Kazahstan H1

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024