TENZIJA DOSTIŽE VRHUNAC! Partizan za het-trik, Zvezda želi prvenac i šansu za top 10

V.D.

04. 01. 2024. u 16:53 >> 16:53

KOŠARKAŠKA poslastica je na programu već četvrtog dana nove godine.

ТЕНЗИЈА ДОСТИЖЕ ВРХУНАЦ! Партизан за хет-трик, Звезда жели првенац и шансу за топ 10

Foto: Evroliga

Košarkaška Evroliga u novoj, 2024. godini jako je startovala sa duplim kolom, koje je počelo drugog dana januara i trajaće sve do petog. Pregršt atraktivnih mečeva, među kojima se naravno izdvaja okršaj beogradskih “večitih” rivala Crvene zvezde i Partizana, koji je na programu u četvrtak (20.00), 4. januara, u “Štark areni”, ovoga puta prepunoj crveno-belih pristalica.

Dva dana pre trećeg međusobnog okršaja u aktuelnoj takmičarskoj godini Crvena zvezda je napravila veliko iznenađenje i nanela prvi poraz Fenerbahčeu u sezoni na domaćem terenu. Od dolaska Šarunasa Jasikevičijusa na mesto trenera turski velikan se preporodio i vezao čak sedam pobeda, ali je onda u goste došla raspoložena Crvena zvezda koja je prosto briljirala i na kraju slavila rezultatom 85:76. 

Najefikasniji igrač na meču bio je centar beogradskog tima Džoel Bolomboj koji je odigrao verovatno i meč karijere upisavši 24 poena i šest skokova. Odlične partije pružili su i Rokas Giedraitis sa 19 poena i sedam skokova, odnosno iskusni Adam Hanga sa 12 poena i četiri uhvaćene lopte. Miloš Teodosić kao prva violina crveno-belog tima podelio je čak osam asistencija i ubacio jako važnu trojku koja je odvela Zvezdu na plus devet i tako rešila pitanje pobednika.

U Istanbulu se dogodio i evroligaški debi možda i najtalentovanijeg igrača u Evropi, Nikole Topića. Ovaj tinejdžer je pokazao veliku zrelost u igri i uspeo da podeli četiri asistencije, uz isto toliko poena i jednu uhvaćenu loptu, pa je jasno stavio do znanja svima da je igrač za velika dela u budućnosti.

Partizan je imao dosta lakši zadatak i odmorniji ulazi u ovaj meč s obzirom na to da je na svom parketu imao duel protiv slabašnog Asvela koji je trenutno poslednja ekipa na tabeli Evrolige sa samo dva trijumfa.

U pobedi crno-belih najviše se istakao kapiten Kevin Panter koji je ubacio 22 poena, dok su ga pratili Anđušić i Jaramaz sa 15, odnosno 11. Ovo je bio jedan od mečeva u kome je Željko Obradović pružio šansu svim igračima, a oni su svi uspeli da upišu poenterski učinak.

Partizan je u Evroligi u mnogo boljoj poziciji s obzirom na to da se nalazi u grupi od sedam ekipa koje dele peto mesto sa skorom 10:8, dok je Crvena zvezda na 14. mestu sa skorom 7:11. U ABA ligi je stanje dosta drugačije. Zvezda je ubedljivo prva sa 13 pobeda i jednim porazom od Partizana, dok su Žocovi puleni drugi sa već četiri poraza uz 10 pobeda.

Poznato je da su derbi mečevi uvek posebni i da forma, kvalitet ekipe i stanje na tabeli ne odlučuju uvek pobednike. 

Do sada je odigrano 298 večitih derbija, a Partizan je uspešniji sa 156 pobeda naspram 137 trijumfa crveno-belih, a pet puta smo videli i podelu bodova. Prvi susret ovih rivala odigran je još 6. septembra 1946. godine kada je Partizan slavio neverovatnim rezultatom za današnje pojmove košarke od 24:21.  

Iz dva ovosezonska megdana, Partizan je upisao dva trijumfa. Najpre 26. oktobra 2022. u Evroligi (88:86), dok se potom četiri dana kasnije radovao i u regionalnoj ABA ligi, i to ubedljivije (98:87).

Imao je “valjak” veliku prednost u vidu 20.000 svojih pristalica, što nije zanemarljiv faktor u najvećoj utakmici srpskog sporta. Sada će prvi put Zvezda biti domaćin i time imati priliku da uzvrati udarac, koji bi mogao dosta da im znači u nameri da se vrate na pravi kolosek. Zanimljiva je i činjenica da je Crvena zvezda na poslednjih 10 okršaja na svom terenu sa Partizanom više nego ubedljiva sa devet pobeda.

Arena će večeras biti krcata i cela u crveno-belim bojama. Najavljena je već akcija "delija" po kojoj će ceo nivo 400 nositi majice ili dukseve u crvenim bojama, a nivo 200 u belim i tako ćemo videti "koreografiju" tokom celog meča. 

Najjače oružje crveno-belih u ovoj sezoni je bio ofanzivni skok, ali ono što Sferopulosu ne ide na ruku je verovatno odsustvo Luke Mitrovića koji je, slobodno možemo reći, i najbolji igrač Crvene zvezde ove sezone, dok sa druge strane Partizan koji ima neverovatan procenat šuta za dva od 60,6% neće moći da računa na Avramovića koji je u prošlosti znao da rešava ovakve utakmice i verovatno Ledeja koji nije igrao protiv Asvela, a nije sinoć ni trenirao.

FOTO: M. Vukadinović

Ovakvi mečevi su uvek nezgodni za prognozu, ali Crvena zvezda mora da krene jako i da proba da slavi na večerašnjoj utakmici kako bi i rezultatski a i psihički ostala u trci za neku od prvih 10 pozicija koje vode u razigravanje, ali mi smo se odlučili za igru na poene i verujemo da će granica biti prebačena kao i na prethodna tri derbi susreta.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: +161,5 (kvota 1,65)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!