"LAVOVI" NA OVO ČEKAJU PUNIH 40 GODINA: Poslednja (i jedina) šansa srpskog trija iz Majorke da se domogne Evrope

O. M.

06. 04. 2024. u 11:45 >> 11:45

FINALNOM utakmicom između Atletik klub Bilbaoa i Majorke spušta se zavesa na 122. izdanje španskog Kupa kralja. Stadion "La kartuja" u Sevilji biće domaćin peti uzastopni put, a meč se igra s početkom u 22 časa.

ЛАВОВИ НА ОВО ЧЕКАЈУ ПУНИХ 40 ГОДИНА: Последња (и једина) шанса српског трија из Мајорке да се домогне Европе

Foto: Profimedia

Finale Kupa kralja igra se za čast, srebrni pehar ali i mesto u Ligi Evrope. Bilbao se nadati da im ovo treće neće biti potrebno jer jure četvrto mesto u La ligi, ali poraz od 2:0 od Real Madrida je prilično usporio napredak, posle četiri takmičarske utakmice bez izgubljene. Taj niz je počeo upravo u Kupu, pobedom od 3:0 nad Atletiko Madridom u revanšu polufinala.

Atletik ima impresivan pedigre u Kupu, koji je osvajao 23 puta, što je bio rekord do kraja devedestih godina prošlog veka, kada ih je pretekla Barselona.

Atletik Bilbao je igrao u prvom finalu 1903. godine, pobedivši Real Madrid sa 3:2 i samo je Barselona sa 31 titulom uspešnija.

Bilbao nije osvajao Kup od 1984. i "duple krune" koju im je donela pobeda nad Atletiko MAdridom u poslednjem finalu španskog kupa koji je odigran pred više od 100.000 gledalaca.

Od tada su igrali šest finala, uključujući i dva 2021. godine u razmaku od samo dve nedelje i oba su izgubili, od Barselone i Real Sosijedada, ali su za utehu ranije te godine osvojili Superkup.

Na putu do titule broj 24 stoji im Majorka, najprijatnije iznenađenje takmičenja, koja je svoje mesto izborila savladavši Đironu u četvrtfinalu i Real Sosijedad na penale u polufinalu. Ni oni nisu potpuni stranci u ovoj fazi, jer su bili osvajači u sezoni 2002/03, pobedivšii Rekreativo sa 3:0. Uz to, bili su dva puta vicešampion ,1991 izgubili od Atletika na produžetke i 1998 na penale od Barselone, koja je tom titulom preuzela prvo mesto Bilbau na večitoj listi osvajača.

Ova kup trka je bila vrhunac Majorkine sezone, s obzirom na to da su većinu kampanje proveli u donjoj polovini tabele La lige, ali gubitak samo jednog od poslednjih šest mečeva ih je udaljio od zone ispadanja. Biće ta serija dobrih rezultata dobra za dizanje samopouzdanja pred duel sa ekipom protiv koje nemaju mnogo uspeha u poslednjih 14 sezona. Na 16 odigranih utakmica u tom periosu ostvarili su Ostrvljani samo dve pobede.

Na ruku Majorki ne ide što će mnogi neutralni fanovi navijati da ekipa naših Predraga Rajkovića, Matije Nastasića i Nemanje Radonjića (tu je i reprezentativac lažne države takozvanog Kosova, Vedat Murići, rođen u našem Prizrenu) izgubi. Razlog je jednostavan, ako Majorka osvoji Kup, ostaje jedno mesto manje koje preko Lige vodi u Evro-kupove na jesen, a to može da utiče na plasman Real Sosijedada i Valensije pre svih, ali se mestu nadaju i Betis, Osasuna, pa i Viljareal i Hetafe.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 1X&GG (kvota 2.89)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?

RUSIJA i Ukrajina su i dalje izvori najvažnijih vesti na svetu, zbivanja iz tih država se prate iz minuta u minut, uživo, ali postoje i prateći događaji do kojih su dovela vojna dejstva, a koji privlače ogromnu pažnju svetske javnosti. Sport je jedan od segmenata života na koje je rat takođe uticao, a fudbal, kao najpopularnija sportska disciplina, posebno je zanimiljiv ovih dana, zbog ruske situacije u njemu.

29. 04. 2024. u 21:07

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?