''VEČNI GRAD'' SE DELI NA DVA DELA: Danas se igra 183. ''Derbi dela Kapitale''!

V.M.

06. 04. 2024. u 08:00

U trećem ovosezonskom obračunu večitih rivala po prvi će zvanični domaćin biti Roma koja će ''ugostiti'' Lacio na ''Olimpiku'' od 18 časova u aspolutnom derbiju 31. kolu Serije A.

ВЕЧНИ ГРАД СЕ ДЕЛИ НА ДВА ДЕЛА: Данас се игра 183. Дерби дела Капитале!

Foto Profimedia

Danas ćemo gledati novi duel između dva rimska velikana koji se nalaze u dosta različitim situacijama pred 183. izdanje čuvenog ''Derbi dela Kapitalea''.

Forma i zvanje favorita pripada Romi koja je ''vaskrsla'' nakon dolaska Danijelea de Rosija koji je na klupi zamenio Žozea Morinja upravo nakon poraza od Lacija u kupu sredinom januara.

Pod vođstvom klupske legende vučica je od tima koji se nalazio na sredini tabele postala ekipa koja se bori za plasman u Ligu šampiona. U potrazi je za dragocenim finišem među prva četiri, ali raduje je to što postoji velika mogućnost da i peto mesto vodi u Ligu šampiona što bi bile sjajne vesti za nju jer se upravo na njemu nalazi pred današnji meč.

Roma je izgubila samo jednu od 10 prvenstvenih utakmica pod De Rosijem, pokupivši usput 23 boda i statički gledano ima jedan od najboljih početaka mandata na klupi ''đalorosa'' u 21. veku.

Ono što je jako bitno i što raduje De Rosija je to što je na teren vratio Paolo Dibala, a posle odrađene suspenzije na raspolaganju će imati i kapitena Lorenca Pelegrinija, defintivno dva najbolja igrača Rome od kada je mladi stručnjak preuzeo kormilo.

Iduće nedelje vučicu očekuje početak četvrtfinala Lige Evrope u kojem će igrati sa Milanom, ali sigurno je da neće biti kalkulisanja i da će legenda kluba izvesti najjači mogući sastav na današnjem derbiju.

Sa druge strane, Lacio se takođe odlučio za rokadu na klupi, doduše dosta kasnije od Rome i nakon smene Sarija za vreme reprezentativne pauze zaposlen je Igor Tudor koji nije mogao da ima teži početak manadata na klupi ''nebeskoplavih''.

Na svom debiju uspeo je da izvojeva pobedu protiv Juventusa koji je bio bez Vlahovića pogotokom Marušića u poslednjim trenucima (1:0), ali već par dana kasnije ponovo se sureo sa ''starom damom'' u prvoj utakmici polufinala Kupa Italije, samo što je sada Juve bio jači za Dušana Vlahovića što je bio presudan faktor jer je Srbin nosio ''bjankonere'' do rutinske pobede od 2:0.

Tudoru je na tom meču postalo jasno koliko tek treba da radi sa ovim timom koji je u potpunosti podbacio ove sezone i od drugog mesta koje je zauzeo na tabeli prošle sezone, ove je spao na sedmo na kojem očekuje današnji derbi.

Ipak, iako ne igra dobro, ono što daje samopouzdanje Laciju je činjenica da je neporažen na poslednja četiri ''Derbi dela Kapitalea'' (po dve pobede i remija) i ima šansu da po prvi put nakon 2013. godine veže pet utakmica bez neuspeha protiv večitog rivala.

Takođe, prošle godine su slavili kao ''gosti'' protiv Rome i ukoliko to danas ponovo učine biće to prvi put nakon 50 godina da su vezali dva trijumfa ''na strani'' protiv ''vučice''.

Ovo će večtim rivalima biti treći ovosezosnki obračun, a pored pomenutog trijumfa Lacija od 1:0 viđen je i remi bez golova (0:0).

Za razliku od tih mečeva, sada oba tima sa klupe predvodi novi stručnjak i trebali bi gledati dosta zanimljiv meč, a ono što je sigurno je da neće izostati ''vatre'' na terenu jer su u pitanju dve ekipe koje su u top tri u Seriji A po zarađenim žutim kartonima ove sezone (domaćin 78, gost 79).

Što se tiče izostanaka, kod Rome neće biti Ndike i Kristensena, dok će u redovima Lacija ne postoji nijedan igrač koji će zagarantovano propustiti meč, ali očekuje sa da to bude slučaj sa Provedelom i Zakanjijem, dok su pod upitinikom Rovela i Lacari.

Momentum je na strani Rome i očekujemo da povratak Dibale i Pelegrinija pogura vučicu ka prvoj pobedi u ''Derbi dela Kapitaleu'' od 2022. godine.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ TIP: 1 (kvota 2,20)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA U ŠOKU: Rusija se odlučuje na radikalan potez?