POSLEDNJA ŠANSA ZA LUKU: Počinju borbe za trofej fudbalske Lige nacija

O. M.

14. 06. 2023. u 10:02 >> 10:02

HOLANDIJA i Hrvatska otvaraju plej-of za šampiona UEFA Lige nacija 2022/23. godine, utakmicom na stadionu "De kajp" u Roterdamu ove srede od 20.45.

ПОСЛЕДЊА ШАНСА ЗА ЛУКУ: Почињу борбе за трофеј фудбалске Лиге нација

FOTO: Tanjug/AP

"Oranju" je ovo drugo učešće na finalnom turniru UEFA Lige nacija, ali sada su domaćini, što im daje nadu da će se pokazati bolje nego u završnici prvog izdanja ovog takmičenja, 2018/19. kada je bolja od njih u borbi za pehar bila selekcija Portugala (1:0). 

Ronald Kuman je preuzeo vođenje tima od Luja van Gala posle eliminacije sa Mundijala, iako je legendarni stručnjak ostao neporažen u 20 mečeva - od potonjih šampiona sveta "gaučosa" Holanđani su ispali na penale.

Van Gal je taj koji je "oranje" doveo u priliku da se bori za trofej, pošto je vodio ekipu kroz grupnu fazu Lige nacija. Na tom putu, njegovi puleni su osvojili prvo mesto u grupi A4 ispred Belgije, Poljske i Velsa sa pet pobeda, jednim remijem (kod kuće protiv Poljske 2:2) i bez poraza.

Holandija ima priliku da osvoji drugu veliku titulu u istoriji posle Eura 1988, kada je Ronald Kuman bio nezamenjiv šraf u mašineriji velikog Rinusa Mihelsa - komandant odbrane, začetnik svih akcija ekipe i najveća pomoć u napadu kapitenu Rudu Gulitu i najboljem igraču i strelcu Eura Marku van Bastenu.

Holandija nije dobro počela kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2024. u Nemačkoj pošto je doživela debakl od 4:0 na stadionu Francuska u Sen Deniju, ali ovaj meč igra se na popularnom "tiganju" gde Holanđani ne znaju za poraz od oktobra 2000. godine. Istina, gubili su u tom periodu kao domaćini, ali samo na Johan Krojf areni u Amsterdamu i na Filips stadionu u Ajndhovenu.

Biće ovo treći međusobni duel reprezentacija sa sličnim rasporedom boja na nacionalnim zastavama, a drugi zvanični posle utakmice za treće mesto na Mundijalu 1998. godine. Tada je slavila Hrvatska sa 2:1, golovima Roberta Prosinečkog i Davora Šukera, dok je jedini gol za Holandiju postigao Bolo Zenden. Deceniju kasnije sastali su se u prijateljskom meču na Maksimiru, a Holandija je pobedila sa 3:0 golovima Džonija Hejtinge, Klas-Jana Huntelara i Jana Venegor of Heselinka.

Hrvatska dolazi u Roterdam u nešto podmlađenom sastavu u odnosu na onaj koji je izborio bronzu na prethodnom Mundijalu, ali sa glavnim kreatorom te medalje i one srebrene sa prethodne smotre svetskog fudbala. Za Luku Modrića, a time i za ovu generaciju "kockastih", treće izadanje Lige nacija verovatno je poslednja prilika da se domognu nekog trofeja. 

"Vatreni" su do plej-ofa stigli kao prvi u grupi A1, iako početak takmičenja nije obećavao takav ishod. Prvi meč doneo je hladan tuš na Gradskom vrtu u Osijeku gde je Austrija odnela pobedu od 3:0. U sledećem kolu Hrvatska je teškom mukom, iz penala u 83. minutu izborila remi sa Francuskom, ali je posle te utakmice ostvarila četiri pobede i sa bodom ispred Danske prošla na Fajnal-for.

Posle povratka sa Mundijala Hrvatska je odigrala dve utakmice u okviru kvalifikacija za EURO. U prvoj je ponovo uspela da ne pobedi u Splitu, bilo je samo 1:1 protiv Velsa (Kramarić - Broadhed), ali je u drugoj golovima Matea Kovačića sa 2:0 savladala Tursku u gostima.

Hrvatski "izbornik" Zlatko Dalić se nada da će impresivna forma ekipe kao i iskustvo koje su njegovi puleni sticali na poslednja dva Mundijala doneti pobedu nad Holandijom i kasnije u finalu nad boljim iz utakmice Španija - Italija, ali je Holanđane označio kao „najtežeg protivnika na turniru“ uoči ovog okršaja. 

Hrvatska je na dosadašnjih osam gostovanja u Ligi nacija ostvarila pet poraza i tri pobede, sve tri na poslednja tri meča na strani."Vatreni" su u prvom izdanju LN zauzeli poslednje mesto u grupi, ali ih je ispadanja spasila promena sistema takmičenja. U drugom izdanju su zadržali status člana A divizije zahvaljujući boljoj gol-razlici od Švedske, a sada, u trećem su na dobrom putu da se ponovo nađu na pobedničkom postolju.

Veliku prepreku na tom putu Daliću i njegovim "dečkima" može da predstavlja činjenica da će na travu "De Kajpa" istrčati bez stuba odbrane Joška Gvardiola.

 

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: 1X&0-3 (kvota 1,65)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

ĐOKOVIĆ MU NIJE PRVI NA LISTI: Evo šta je Andrej Rubljov rekao nakon što je izbacio Alkaraza u Madridu

Andrej Rubljov uopšte nije naivan teniser. Oni koji su ga posmatrali samo u prethodnih šest sedmica, kada nije imao nijednu pobedu do dolaska u Madrid, verovatno bi pomislili drugačije, ali je on upravo u prestonici Španije nokautirao i najboljeg Španca koji trenutno igra tenis - trećeplasiranog na ATP listi, dvostrukog uzastopnog šampiona madridskog mastersa, Karlosa Alkaraza. A onda je momak na koga je Rusija ponosna izjavio nešto zanimljivo.

01. 05. 2024. u 21:36

Komentari (0)