U STARTNIH 11 BIĆE MESTA SAMO ZA JEDNOG SRBINA: Fiorentina i Vest Hem za drugi evropski trofej

O. M.

07. 06. 2023. u 12:56 >> 12:56

U finalu UEFA Lige konferencija sastaju se Fiorentina i Vest Hem. Utakmica je na programu u sredu od 21 čas na stadionu "Fortuna arena" u glavnom gradu Češke, Pragu.

У СТАРТНИХ 11 БИЋЕ МЕСТА САМО ЗА ЈЕДНОГ СРБИНА: Фиорентина и Вест Хем за други европски трофеј

FOTO: AP/Tanjug

Vest Hem se bori za svoj drugi veliki evropski trofej posle Kupa pobednika kupova 1965, a Fiorentina je isto takmičenje osvajala 1961. godine.

Viola je do borbe za trofej stigla savladavši u polufinalu Bazel, dok su "čekićari" bili bolji od AZ Alkmara.

Prethodno je ekipa naših Luke Jovića, Nikole Milenkovića i Alekse Terzića eliminisala Leh iz Poznanja u četvrtfinalu, turski Sivaspor u osmini finala i portugalsku Bragu u plej-ofu nokaut faze. Fiorentina je morala da igra nokaut fazu jer je zauzela drugo mesto u grupi, iza Bašakšehira, zbog slabijeg međusobnog skora protiv turske ekipe (2:1, 0:3).

Pre AZ Alkmara, Vest Hem je eliminisao danski Viborg u plej-ofu, pa osvojio grupu sa maksimalnim učinkom, zatim izbacio AEK iz Larnake i Gent, a samo su Belgijanci uspeli da ostanu neporaženi u jednoj utakmici. Svih ostalih 13 utakmica, računajući i kvalifikacije, grupnu fazu i eliminacioni deo, "čekićari" su pobedili.

U poslednjem ligaškom meču Serije A, Fiorentina je u gostima savladala Sasuolo sa 3:1. Prvo poluvreme proteklo je bez golova, a početkom drugog gosti su poveli golom Artura Kabrala. Izjednačenje je usledilo u 71. minutu golom sa bele tačke, a nova prednost gostiju samo osam minuta kasnije golom Rikarda Saponare. U 83. minutu Nikolas Gonzales je još jednom zatresao mrežu Sasuola za konačan rezultat.

Sezonu su završili na osmom mestu sa 56 bodova, šest manje od Juventusa, pa ako ne osvoje titulu u Ligi konferencija, neće učestvovati ni u jednom evropskom takmičenju sledeće sezone. U protekle četiri utakmice u ligi upisali su dve pobede, po jedan remi i poraz.

Jedini igrač koji neće biti na raspolaganju treneru Vinčencu Italijanu je golman Salvatore Sirigu, dok bi Nikolas Gonzales trebalo da bude spreman, kao i svi ostali igrači. Italijanski mediji najavljuju sastav u kome će od prvog minuta biti mesta samo za jednog Srbina, Nikolu Milenkovića.

Vest Hem je u poslednjem kolu Premijer lige izgubio od Lestera u gostima sa 2:1. Domaćin je poveo u 34. minutu, a sredinom drugog poluvremena udvostručio rezultat. Gosti su jedini gol na meču postigli u 79. minutu preko Pabla Fornalsa, posle čega nisu mogli da se u potpunosti vrate u igru.

Zauzeli su tek 14. mesto u šampionatu, pa je osvajanje trofeja, kao i njihovom protivniku u finalu, jedino rešenje da se nađu u evropskom takmičenju sledeće sezone. U poslednje četiri utakmice u svim takmičenjima zabeležili su dve pobede i dva poraza.

Samo Đanluka Skamaka neće biti u konkurenciji za predstojeći meč zbog povrede, dok će svi ostali igrači biti na raspolaganju treneru Dejvidu Mojesu.

Sa povredom Skamake, to znači da će Mihail Antonio biti u startnoj postavi u napadu, dok će na golu biti Afons Areola. 

Ovo će biti tek drugo finale Lige konferencija u istoriji, a prošle godine u inauguralnom izdanju trofej je pripao Romi koja je u finalu savladala Fejenord sa 1:0, golom Zaniola.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 1,85)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
I RUSI SU ZATEČENI: Evo koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

I RUSI SU ZATEČENI: Evo koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

Imajući u vidu da rat u Ukrajini uveliko u trećoj godini otkako je počeo u februaru 2022, čak i oni koji nisu pomno pratili situaciju u Rusiji u međuvremenu su veliki broj puta informasani šta radi prvi čovek Čečenije, Ramzan Kadirov, jedan od najvećih poštovalaca ruskog predsednika Vladimira Putina. Ipak, ono što je sada odlučila pomenuta "glava Čečenske Republike", kako mu glasi zvanična titula, zbunila je i rusku javnost.

21. 05. 2024. u 20:03

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)