RAT U UKRAJINI: Američki pukovnik - Rat je gotov! ; Ulične borbe u Volčansku ; "Car roštilj" krči put kroz ukrajinske rovove (VIDEO/FOTO)

Милица Шкорић
Milica Škorić

21. 05. 2024. u 07:13 >> 19:35

RAT u Ukrajini – 817. dan. Nastavljene su žestoke borbe u Harkovskoj i Luganskoj oblasti. Rusija tvrdi da je preuzela kontrolu nad naseljem Belogorovka u oblasti Luganska, dok Ukrajina navodi da uspešno zaustavlja ruske snage da uđu u to selo. Španija je najavila da će u junu poslati Ukrajincima novu vojnu pomoć, uključujući municiju i tenkove "leopard". Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski, međutim, nije zadovoljan brzinom isporuka pomoći zapadnih saveznika.

РАТ У УКРАЈИНИ: Амерички пуковник - Рат је готов! ; Уличне борбе у Волчанску ; Цар роштиљ крчи пут кроз украјинске ровове  (ВИДЕО/ФОТО)

Foto printskirn telegram vysokygovorit

 

Problemi na relaciji SAD-saveznici

Problemi sa koordinacijom između SAD i saveznika otežavaju pomoć Ukrajini, navodi se u izveštaju generalnog inspektora Pentagona.

-Tokom provere je utvrđeno da, iako je Ministarstvo odbrane na nekoliko nivoa koordinisalo zahteve Ukrajine u vezi vojne tehnike i pomoći sa partnerskim zemljama, problemi su otežavali koordinaciju i uticali na efikasnost, piše u izveštaju.

Američki pukovnik: Rat je gotov!

Sukob u Ukrajini može se smatrati završenim, pošto je nedostatak ljudstva u Oružanim snagama Ukrajine dostigao kritičnu tačku, izjavio je bivši savetnik Pentagona, penzionisani pukovnik Daglas Mekgregor za Jutjub kanal „London ril“.

 

 

Crne vesti za Kijev iz Pentagona

Ukrajinske rezerve i zalihe se iscrpljuju zbog napredovanja ruske vojske u Harkovskoj oblasti. To je rekao šef Združenog generalštaba SAD general Čarls Braun na brifingu u Pentagonu.

Foto društvena mreža Iks/WarVehicle

OKLOPNO ČUDOVIŠTE „MANGAL“: Preuzeo na sebe jaku neprijateljsku vatru, krčeći put za jurišne trupe kroz Kleščejevku (VIDEO)

Tenk, pokriven dodatnom zaštitom, izdržao je pogotke FPV dronova i artiljerije Oružanih snaga Ukrajine, nije stao ni sekunde, izvršivši zadatak 100%, isporučivši jurišne grupe 6. motorizovane divizije 3. armijskog korpusa.


Tenk-roštilj (Mangal)je privukao svu pažnju neprijatelja i, dovodeći ga u omamljenost, počeo je da radi na položajima Oružanih snaga Ukrajine, preuzimajući sve udarce, ne dozvoljavajući im da se fokusiraju na ruske borce, koji su se kretali dalje i dalje.

Po završetku zadatka i obezbeđenju prolaska jurišnih grupa, tenk sa pozivnim znakom „LAPA“ vratio se na svoju poziciju, a jurišne grupe su nastavile da teraju VSU sa područja Donbasa.

 

Ulične borbe u Volčansku: Zauzet okružni sud

Ruska vojska nastavlja da vodi ulične borbe u Volčansku, u Harkovskoj oblasti. Kako primećuju analitički izvori u Kijevu, Oružane snage Rusije ozbiljno napreduju u nekoliko oblasti odjednom.

Konkretno, navodi se da ruska vojska napreduje do dubine od tri kilometra u severnom delu grada duž ulica Sobornaja, Korolenkova i Stepnaja. Zgrada Volčanskog Okružnog suda prešla je pod kontrolu Rusa.

A na zapadnom krilu volčanskog pravca ruska vojska ima delimičan uspeh u selu Starica duž ulice Maslovka. Prema ukrajinskim izvorima, ruske snage su zauzele teritoriju Ševčenkovskog trakta i preostali deo trakta Kulma.

Ranije su ruski analitičari izvestili o stvaranju malog mostobrana od strane ruske vojske na južnoj obali reke Volčje. Uprkos pokušajima vojnika ukrajinskih snaga da potisnu ruske jedinice, ruska jurišna pešadija uspela je da se učvrsti na svojim zauzetim pozicijama.

Najnoviji izveštaj MO Rusije: VSU izgubnio više od 1.300 vojnika, Ruske snage napreduju na više pravaca (VIDEO)

Grupa „Sever“ napredovala je u dubinu odbrane ukrajinske vojske i nanela joj poraz kod Konstantinovke, Ohrimovke i Granova u Harkovskoj oblasti;

Grupa „Zapad“ odbila je šest kontranapada, a Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni njene odgovornosti tokom prethodnog dana gotovo 425 vojnika, tenk, 2 oklopna vozila, uništene su dve stanice za protivbaterijsku borbu AN/TPQ-37;

Ruske snage odbile su tri kontranapada ukrajinske vojske na području Volčanska i Starice u Harkovskoj oblasti;

Grupa snaga „Istok“ zauzela je povoljnije linije, Oružane snage Ukrajine izgubile su gotovo 145 vojnika;

Grupa snaga „Centar“ tokom prethodnog dana poboljšala je taktički položaj, odbijeno je sedam kontranapada Oružanih snaga Ukrajine. Ukrajinska vojska izgubila je gotovo 420 vojnika u zoni odgovornosti jedinica grupe snaga „Centar“;

Grupa snaga „Jug“ poboljšala je položaj duž linije fronta, Oružane snage Ukrajine izgubile su u zoni njene odgovornosti više od 320 vojnika. Takođe je uništila skladište municije Oružanih snaga Ukrajine;

PVO je oborila 45 dronova, 2 rakete „atakams“, 8 raketa „skalp-eg“, 5 avio-bombi „hamer“, 4 rakete „harm“, 8 raketa „hajmars“ i „oljha“ Oružanih snaga Ukrajine;

Foto prezident.gov.ua

Grupa snaga „Dnjepar“ uništila je tri ukrajinske brigade, protivnik je izgubio gotovo 105 vojnika;

Ruska vojska uništila je tokom prethodnog dana ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine u 95 regiona.

Zelenski ne da fotelju

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski izjavio je da mu mandat šefa države još nije istekao.

Foto: Profimedia

-Mojih pet godina na predsedničkoj funkciji još nije isteklo. Zbog vanrednog stanja mandat mi se nastavlja“, rekao je Zelenski u intervjuu za Rojters.

On je dodao da ne može da ocenjuje svoj rad jer „to nije baš etično“.

Portparol EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano izjavio je novinarima da Evropska unija ne sumnja u legitimitet Vladimira Zelenskog kao predsednika Ukrajine.

Zaporoška NE pod kontrolom

Situacija u Zaporoškoj nuklearki je pod apsolutnom kontrolom, izjavio je generalni direktor državne korporacije „Rosatom“ Aleksej Lihačov.

-Stanica se nalazi u zoni borbenih dejstava. Naši drugovi i kolege iz IAEA redovno beleže eksplozije i udare. Naravno, ne postaje lakše. Ali zahvaljujući koordinisanom radu, pre svega, osoblja i predstavnika IAEA, možemo još jednom da izjavimo da je situacija na stanici pod apsolutnom kontrolom, rekao je Lihačov za televiziju „Rusija 1“.

Foto Tanjug/AP

Pogođena višespratnica u Energodaru

Ukrajinski dron napao je u 13.23 višespratnicu u Energodaru u Zaporoškoj oblasti, saopštila je administracija grada. U napadu nije bilo povređenih. Sličan napad izveden je u ponedeljak.

Oboreni dronovi iznad Belgoroda

Ruski PVO sistemi oborili su još tri drona na nebu iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ruski PVO sistemi oborili su oko 11.20 ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto Tanjug/AP

Granatiran Donjeck

U ukrajinskom granatiranju Petrovskog okruga Donjecka, koje nije prestajalo od ranog jutra, poginula je jedna osoba, a oštećeni su stambeni objekti, tržni centar i infrastrukturni objekti, saopštio je gradonačelnik Aleksej Kulemzin na svom Telegramu.

Foto: Tanjug

Žestoke borbe u Harkovskoj oblasti

Ruske snage uspešno napreduju u regionu sela Lipci u Harkovskoj oblasti, kontrolišu glavne tačke i deo puteva koje mogu da koriste Oružane snage Ukrajine, izjavio je šef administracije oblasti Vitalij Gančev.

On je istakao da Oružane snage Rusije postepeno nivelišu liniju fronta u Harkovskoj oblasti.

Foto: Printscreen

Najkritičnija tačka u Harkovskoj oblasti je grad Volčansk, naglasio je on i dodao da je severni deo grada potpuno oslobođen, odnosno, ruske snage kontrolišu 40 odsto grada.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine prebacile su kod Volčanska deo snaga sa kupjanskog pravca i iz regiona Kramatorska i imaju zadatak da onemoguće ofanzivu ruske vojske.

„Oni vrlo dobro znaju da je Volčansk strateško mesto… da moraju da ga zadrže. Mislim da je zadatak vojnog rukovodstva Ukrajine upravo taj – da ga drže po svaku cenu“, istakao je Gančev.

 

 

 

Finska: EU da spreči rusko "instrumentalizovanje migracije"

Finska želi da Evropska unija uvede mere za sprečavanje "instrumentalizovanje migracije", odnosno protoka migranata koji pristižu iz Rusije bez ispravne dokumentacije izjavio je finski premijer Peteri Orpo. 

- Moramo da stavimo našu nacionalnu bezbednost i bezbednost država EU na prvo mesto. Veoma smo svesni naših odgovornost za zaštitu spoljnih granica EU - rekao je Orpo.

Finska je prošle godine iznervirala Rusiju time što je napustila svoju dugogodišnju vojnu nesvrstanost i pridružila se NATO savezu kao odgovor na invaziju Moskve na Ukrajinu.

Prošle godine je zatvorila svoju granicu sa Rusijom zbog narastajućeg broja dolazaka migranata iz više zemalja, među kojima su Sirija i Somalija, a zbog optužbe da Moskva koristi migraciju protiv Finske i EU.

Uprkos zatvaranju granice, i dalje su neki migranti ulazili u Finsku, zbog čega je vlada te zemlje danas podnela parlamentu predlog kojim bi graničnim službenicima bilo dozvoljeno da odbiju tražioce azila koji pokušavaju da pređu granicu iz Rusije.

Grosi: Situacija u nuklearnoj elektrani Zaporožje i dalje alarmantna

Situacija u Zaporožskoj nuklearnoj elektrani ostaje alarmantna i veoma krhka izjavio je generalni direktor IAEA Rafael Grosi u intervjuu za RIA Novosti.

- Rekao bih da je situacija i dalje alarmantna jer je u toku vojna aktivnost u ovom trenutku i imali smo nekoliko epizoda, od kojih me je jedna vratila u Savet bezbednosti - rekao je Grosi.

U Poljskoj uhapšeno devetoro zbog dela sabotaže u ime Rusije

Poljski premijer Donald Tusk saopštio je da je policija uhapsila devetoro ljudi koji su počinili dela sabotaže u Poljskoj za službe Rusije.

- Trenutno imamo devetoro osumnjičenih uhapšenih i optuženih da su činili dela sabotaže u Poljskoj, direktno u ime ruskih službi - rekao je Tusk u ponedeljak za televiziju TVN24.

Među navodnim zločinima su paljevine i prebijanja, a Poljska u istrazi sarađuje sa drugim državama, među kojima su Litvanija, Letonija i Švedska.

Moskva: Jedna osoba je poginula, a tri su ubijene u udaru ukrajinskog drona u Belgorodskoj oblasti

Sistem PVO je tokom protekle noći uništio jednu granatu MLRS i dva drona ukrajinskih oružanih snaga iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusija.

Jedna osoba je poginula, a tri su ranjene u ukrajinskom napadu dronom na selo Oktjabrski, objavio je guverner Vjačeslav Gladkov na Telegramu.

- Dežurni sistemi protivvazdušne odbrane uništili su jednu MLRS raketu Vilkha i dve bespilotne letelice iznad teritorije Belgorodske oblasti - navodi se u objavi ruskog ministarstva na Telegramu.

Kijev: Uništeno 28 od 29 ruskih dronova tokom noći

Odbrambene snage Ukrajine uništile su tokom noći 28 ruskih dronova "šahed", saopštio je komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikolaj Oleščuk.

Ruska vosjka napala je Ukrajinu sa 29 bespilotnih letelica iz tri pravca: Primorsko-Ahtarsk, Kursk i Rt Čauda na Krimu.

Požari su izbili kao rezultat pada ruskih šaheda u Harkovu – usled napada oštećeno je 25 kamiona i autobusa i tri automobila, a ukupno sedam osoba je povređeno, navodi Oleg Sinjegubov, načelnik vojne uprave Harkovske oblasti, na Telegramu.

Sijarto: Ni milijarde evra nisu pomogle Kijevu

Situacija je pokazala da ukrajinski sukob ne može biti rešen na bojnom polju, strategija koju su Evropa i SAD pripremile u vezi sa konfliktom je potpuno propala, izjavio je mađarski ministar za spoljnoekonomske veze Peter Sijarto u govoru u jednom od vodećih japanskih analitičkih centara – Fondu za mir „Sasakavi“.

- Na bojnom polju su mrtvi i razaranja, ali to nije rešenje. Zapad je potrošio mnogo stotina milijardi evra na isporuke oružja Ukrajini. Da li je Kijev uspeo da se probije? Ne, nije uspeo - rekao je on, istakavši važnost razumevanja toga da „ovaj rat ne može da dobije nijedna strana“.

Sijarto je još jednom podsetio da antiruske sankcije nisu dovele do sloma Rusije niti doprinose završetku sukoba, već je usled ograničenja stradala evropska ekonomija.

Pored toga, on je istakao da zapadnoevropske zemlje koje se „veoma ponose time što su izbegle kupovinu ruskih energenata“, u stvari ih nabavljaju posredno i naveo primer isporuka nafti iz Indije.

Mađarski ministar je apelovao na traženje rešenja putem obustave vatre i pregovora.

Berbokova stigla u Kijev

Ministar spoljnih poslova Nemačke Analena Berbok doputovala je u Kijev, saopštila je televizija „N-TV“.

Napad na železničku stanicu u Černomorsku

Oružane snage Rusije izvele su napad na železničku stanicu u Černomorsku u Odeskoj oblasti, izjavio je za Sputnjik koordinator ilegalnog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev, pozivajući se na svoje izvore.

Prema njegovim rečima u Černomorsku je zabeleženo nekoliko udara.

Lebedev je objasnio da vozovi koji prevoze vojnu tehniku i granate preko Zatoke iz Rumunije staju na lučkoj železničkoj stanici radi preraspoređivanja. Pored stanice se nalazi mnogo skladišta, a carinska ispostava „Iljičevsk“ ponekad se koristi kao privremeni smeštaj vojnika i stranih plaćenika.

Zelenski se neće održati na vlasti?

Kijevski režim priprema talas velikih represija u Ukrajini kako bi zastrašio sve koji dovode u pitanje legitimitet Vladimira Zelenskog, izjavio je kopredsedavajući koordinacionog saveta za integraciju novih regiona Vladimir Rogov za Sputnjik.

- Ne samo što će se Zelenski držati za vlast, već će i povećati stepen represije. Na teritoriji pod njegovom kontrolom već je odobren talas velikih represija kako bi se potpuno ugušilo svako neslaganje i uplašili svi koji dovode u pitanjelegitimitet Zelenskog - rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, model zapadne demokratije licemerno prikriva diktaturu i haos u privremeno okupiranim južnim ruskim zemljama.

- Zelenski je opsednut vlašću i superprofitom koji mu obezbeđuje ostanak na vlasti nastavkom borbenih dejstava. Zelenski će nastaviti da se obogaćuje od smrti ljudi i od ljudske tuge sve dok ne oslobodimo lokalno stanovništvo od ovog okupacionog i nelegitimnog režima - naglasio je Rogov.

Predsednički mandat Zelenskog istekao je 20. maja. Kako je ranije saopštio stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja, od 21. maja Zelenski gubi legitimitet.

Predsednički izbori u Ukrajini trebalo je da se održe 31. marta 2024. godine, a inauguracija novoizabranog šefa države u maju. Glasanje je otkazano, a kao razlog navedeno je ratno stanje u zemlji i opšta mobilizacija. Zelenski je izjavio da sada „nije pravo vreme za izbore“, istakavši da na ovo pitanje treba staviti tačku.

Nastavljene borbe u Harkovu

Borbe se nastavljaju u Harkovskoj oblasti kod mesta Starice i Volčanska, dok ruska vojska najaktivnije napada na Pokrovskom pravcu, tvrdi ukrajinski Generalštab.

Ukrajinski zvaničnici, takođe, naveli su da i dalje kontrolišu oko 60 odsto teritorije pograničnog Volčanska, kao i da napadi na taj grad ne prestaju.

Sa druge strane, ruski zvaničnici tvrde da su zauzeli naselje Belogorovka u Luganskoj oblasti, dok je ukrajinska vojska saopštila da uspešno odbija napade kod tog mesta.

Zelenski: Zapadu treba previše vremena da donese odluke

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, istovremeno, izjavio je da je zapadnim saveznicima potrebno "previše vremena" da donesu odluke o vojnoj podršci Ukrajine, ističući da svaka odluka kasni za oko godinu dana.

Ostin: Kremlj će pokušati da stvori tampon-zonu

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, u međuvremenu, rekao je da će snage Kremlja u narednom periodu pokušati da stvore tampon-zonu duž ukrajinske granice, ali da će Ukrajina imati stalan priliv pomoći od SAD, što će promeniti situaciju na ratištu.

Za to vreme, španska ministarka odbrane Margarita Robles najavila je da će njena zemlja u junu poslati novi paket vojne pomoći Ukrajini, uključujući tenkove "leopard" i municiju.

BONUS VIDEO: HARKOV URUŠEN - Zgrade, automobili oštećeni I 20 povređenih u granatiranju

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ĐOKOVIĆ ŠOKIRAO FRANCUSKE PENZIONERE: Evo šta je Novak uradio posle meča koji je završio u tri ujutru (VIDEO)