U STARTNIH 11 BIĆE MESTA SAMO ZA JEDNOG SRBINA: Fiorentina i Vest Hem za drugi evropski trofej

O. M.

07. 06. 2023. u 12:56 >> 12:56

U finalu UEFA Lige konferencija sastaju se Fiorentina i Vest Hem. Utakmica je na programu u sredu od 21 čas na stadionu "Fortuna arena" u glavnom gradu Češke, Pragu.

У СТАРТНИХ 11 БИЋЕ МЕСТА САМО ЗА ЈЕДНОГ СРБИНА: Фиорентина и Вест Хем за други европски трофеј

FOTO: AP/Tanjug

Vest Hem se bori za svoj drugi veliki evropski trofej posle Kupa pobednika kupova 1965, a Fiorentina je isto takmičenje osvajala 1961. godine.

Viola je do borbe za trofej stigla savladavši u polufinalu Bazel, dok su "čekićari" bili bolji od AZ Alkmara.

Prethodno je ekipa naših Luke Jovića, Nikole Milenkovića i Alekse Terzića eliminisala Leh iz Poznanja u četvrtfinalu, turski Sivaspor u osmini finala i portugalsku Bragu u plej-ofu nokaut faze. Fiorentina je morala da igra nokaut fazu jer je zauzela drugo mesto u grupi, iza Bašakšehira, zbog slabijeg međusobnog skora protiv turske ekipe (2:1, 0:3).

Pre AZ Alkmara, Vest Hem je eliminisao danski Viborg u plej-ofu, pa osvojio grupu sa maksimalnim učinkom, zatim izbacio AEK iz Larnake i Gent, a samo su Belgijanci uspeli da ostanu neporaženi u jednoj utakmici. Svih ostalih 13 utakmica, računajući i kvalifikacije, grupnu fazu i eliminacioni deo, "čekićari" su pobedili.

U poslednjem ligaškom meču Serije A, Fiorentina je u gostima savladala Sasuolo sa 3:1. Prvo poluvreme proteklo je bez golova, a početkom drugog gosti su poveli golom Artura Kabrala. Izjednačenje je usledilo u 71. minutu golom sa bele tačke, a nova prednost gostiju samo osam minuta kasnije golom Rikarda Saponare. U 83. minutu Nikolas Gonzales je još jednom zatresao mrežu Sasuola za konačan rezultat.

Sezonu su završili na osmom mestu sa 56 bodova, šest manje od Juventusa, pa ako ne osvoje titulu u Ligi konferencija, neće učestvovati ni u jednom evropskom takmičenju sledeće sezone. U protekle četiri utakmice u ligi upisali su dve pobede, po jedan remi i poraz.

Jedini igrač koji neće biti na raspolaganju treneru Vinčencu Italijanu je golman Salvatore Sirigu, dok bi Nikolas Gonzales trebalo da bude spreman, kao i svi ostali igrači. Italijanski mediji najavljuju sastav u kome će od prvog minuta biti mesta samo za jednog Srbina, Nikolu Milenkovića.

Vest Hem je u poslednjem kolu Premijer lige izgubio od Lestera u gostima sa 2:1. Domaćin je poveo u 34. minutu, a sredinom drugog poluvremena udvostručio rezultat. Gosti su jedini gol na meču postigli u 79. minutu preko Pabla Fornalsa, posle čega nisu mogli da se u potpunosti vrate u igru.

Zauzeli su tek 14. mesto u šampionatu, pa je osvajanje trofeja, kao i njihovom protivniku u finalu, jedino rešenje da se nađu u evropskom takmičenju sledeće sezone. U poslednje četiri utakmice u svim takmičenjima zabeležili su dve pobede i dva poraza.

Samo Đanluka Skamaka neće biti u konkurenciji za predstojeći meč zbog povrede, dok će svi ostali igrači biti na raspolaganju treneru Dejvidu Mojesu.

Sa povredom Skamake, to znači da će Mihail Antonio biti u startnoj postavi u napadu, dok će na golu biti Afons Areola. 

Ovo će biti tek drugo finale Lige konferencija u istoriji, a prošle godine u inauguralnom izdanju trofej je pripao Romi koja je u finalu savladala Fejenord sa 1:0, golom Zaniola.

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj novoj aplikaciji za Android i iOS 

NAŠ PREDLOG: GG (kvota 1,85)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024