BAVARCIMA TREBA ČUDO KOJE SE DESILO SAMO ČETIRI PUTA U ISTORIJI: Gvardiola na pragu besmrtnosti - ulaska u društvo ser Aleksa i don Karla

O. M.

19. 04. 2023. u 20:09 >> 20:09

FUDBALERI Bajerna dočekuju Mančester siti u revanšu četvrtfinala Lige šampiona, u kome imaju težak zadatak da nadoknade tri gola zaostatka sa "Etihada".

БАВАРЦИМА ТРЕБА ЧУДО КОЈЕ СЕ ДЕСИЛО САМО ЧЕТИРИ ПУТА У ИСТОРИЈИ: Гвардиола на прагу бесмртности - уласка у друштво сер Алекса и дон Карла

FOTO: AP/Tanjug

Pre tačno mesec dana, 19. marta, počeo je jedan od najturbulentnijih perioda u novijoj istoriji minhenskog giganta. Tog datuma odigrali su poslednju utakmicu pred dvonedeljnu reprezentativnu pauzu, koja je istovremeno bila poslednja na klupi za Julijana Nagelsmana. Mladi stručnjak platio je ceh za posrtanja u Bundesligi, ali njegovim odlaskom ništa vidljivo nije se promenilo na "Alijanc areni". 

Bavarci su, istina, posle povratka sa pauze sa novim trenerom Tomasom Tuhelom uspeli da pobede najbližeg pratioca Borusiju Dortmund, ali su u međuvremenu ispali iz domaćeg kupa i doveli sebe na ivicu eliminacije i u Ligi šampiona.

Golovima Rodrija, Silve i Holanda, Mančester siti, predvođen sa klupe nekadašnjim trenerom Bajerna Pepom Gvardiolom, stekao je velikih plus tri. Zaliha koju će takva ekipa teško ispustiti, a tako nešto se i u istoriji Lige šampiona dešavalo veoma retko, preciznije samo četiri puta.

Liverpul je 2019. godine anulirao Barseloninih 3:0 iz prve utakmice, pobedio sa 4:0 na "Enfildu" ekipu u kojoj je tada igralo pet igrača koji su dve godine ranije katalonskoj ekipi doneli najveći povratak u istoriji Lige šampiona.

PSŽ je na Kamp nou doneo 4:0 sa "Parka prinčeva", Barsa je do 50 minuta nadoknadila tri gola i činilo se da ima vremena da dođe do preokreta, ali šok je usledio u 63. minutu kada je Kavani postigao gol za 3:1. Sada je Barseloni, zbog u to vreme važećeg pravila "gola u gostima", trebalo da postigne tri gola. I postigli su ih, Nejmar u 88. minutu i prvom nadoknade, a Serži Roberto koji je na nagovor Brazilca krenuo u napad u petom minutu nadoknade.

Samo godinu ranije i Roma je eliminisala Barselonu, pobedom od 3:0 na Olimpiku kojom je nadoknadila 1:4 sa "Nou kampa", a prvi veliki podvig, do danas možda i najčudesniji s obzirom na renome rivala, bio je povratak Deportivo la Korunje i pobeda nad Milanom od 4:0 na Rijazoru nakon 4:1 za "rosonere" na San Siru.

Bajern je samo jednom nadoknadio dva gola minusa iz prve utakmice, 2014/15. protiv Porta kada je posle 3:1 na "Dragauu" isprašio "zmajeve" sa 6:1 u Minhenu. Bilo je to u sezoni koju su Bajern i Siti počeli u istoj grupi. Bavarci su je završili ispred "građana", a u međusobnim susretima pobeđivali su domaći timovi, bilo je 3:2 u Mančesteru i 1:0 u Minhenu. Nijedan od strelaca za Bajern sa tog dvomeča nije više u klubu - Džerom Boateng je u Lionu, Robert Levandovski u Barseloni, a Šabi Alonso je kao trener Leverkuzena praktično uručio otkaz Negelsmanu posle utakmice s početka teksta.

Kada se napravi uvid u poslednje rezultate Mančester sitija, postaje još jasnije kako teška misija očekuje Tuhelovih izabranih 11 za večeras. "Građani" su nanizali deset pobeda koje su deo veće serije od 14 utakmica bez poraza. Na tih deset utakmica Pepovi puleni ostvarili su neverovatnu gol-razliku 37:4. Usput, zahvaljujući kiksevima Arsenala, Siti je došao vrlo blizu preuzimanja čelne pozicije na tabeli Premijer lige.

Za razliku od Bajerna, koji je za vikend odigrao mršavih 1:1 sa Hofenhajmom, Siti je svoj prvenstveni meč protiv Lestera dobio. Bilo je 3:1, golovima Stonsa i dvostrukog strelca Erlinga Holanda koji je tako stigao do cifre od 32 i nedostaju mu samo dva da se izjednači sa rekorderima Endijem Kolom i Alanom Širerom koji su pre 30 godina, sezonu za sezonom postizali po 34. 

Iako je Sitiju u večerašnjem susretu dovoljan remi, pa i minimalan poraz, Pep Gvardiola će želeti da njegovi puleni pobede, ako ništa drugo, onda da bi njemu doneli stoti trenerski trijumf u Ligi šampiona. To je podvig koji su pre njega ostvarila samo dva giganta - ser Aleks Ferguson i don Karlo Ančeloti.

 

Ovu i sve druge analize mečeva i najnovije vesti vezane za sport i klađenje možete pročitati i na našoj

novoj aplikaciji.

NAŠ PREDLOG: GG&3+ (kvota 1,78)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOKANTNE PROMENE: Zaboravite tenis kakav ste znali, biće dibidus drugačiji! Evo kako će se ubuduće odvijati