VREME JE DA RUMUNIJA ODE NA EURO: ''Bela krila'' žele da izbegnu novu "petardu"

O. M.

28. 03. 2023. u 09:50

RUMUNIJA dočekuje Belorusiju u drugom kolu grupe ''I'' kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

ВРЕМЕ ЈЕ ДА РУМУНИЈА ОДЕ НА ЕУРО: Бела крила желе да избегну нову петарду

Foto: EPA

"Trikolori" su u prvom kolu, golovima Denisa Mana i Denisa Alibeka, savladali Andoru na gostovanju sa 2:0 pa su zbog gol-razlike zauzeli drugu poziciju na tabeli grupe, pošto je Švajcarska sa 5:0 "isprašila" Belorusiju u Novom Sadu.

Rumuni se nadaju da će se nastaviti njihov ritam učestvovanja na Evropskim prvenstvima pošto su od 2000. učestvovali na svakom drugom. Propustili su prethodni Euro pa je sada red da izvade vizu za Nemačku.

Iako je reprezentacija prošle godine ispala iz Divizije ''B'' Lige nacija, rumunski fudbalski savez je zadržao poverenje u selektora Edvarda Jordaneskua da može da ostvari plasman na Euro.

U grupi sa Švajcarskom, Izraelom i tri autsajdera realno je da se "trikolori" bore za drugo mesto. S obzirom na to da je Izrael u prvom kolu igrao samo nerešeno i da mu danas sledi gostovanje u Švajcarskoj, realno je da Rumunija posle prvog prozora stekne pet bodova prednosti nad glavnim konkurentom za navedenu drugu poziciju.

Belorusija nikada od sticanja samostalnosti nije igrala u završnici nekog velikog turnira, a najbolji plasman na tabeli neke kvalifikacione grupe bio joj je treće mesto u kvalifikacijama za Mundijal 2002. godine, kada je Ukrajina sa dva boda više otišla u plej-of.

Selektor Georgi Kondratjev ima na raspolaganju skroman tim, nema više Belorusija majstore poput Aleksabdra Hleba ili Maksima Romaščenka. Osim toga, "bela krila" u ovom ciklusu kvalifikacija protivnike dočekuju na stadionu ''Karađorđe'' u Novom Sadu, što je dodatni otežavajući faktor. Imajući sve to u vidu jasno je da je plasman na Euro "misaona imenica" za Beloruse i da je realnija borba za četvrto mesto sa autsajderima.

Napad Rumunije je oslabljen neigranjem napadača Redinga, na pozajmici u Đenovi, Džordža Puškaša, koji se zbog povrede povukao iz kampa pred utakmicu sa Andorom, tako da će ga opet menjati Denis Alibek. 

Rumunija i Belorusija sastajali su se šest puta do sada. Četiri puta pobedili su naši susedi, a dve utakmice završene su bez pobednika, obe kada su poslednji put igrali u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. 

Poslednji susret bio je prijateljski, a završen je pobedom Rumunije od 5:3. Bilo je 4:0 u 44. minutu, a 5:0 u 56, ali su Belorusi do kraja ublažili poraz.

Tri poslednja susreta u Rumuniji došla su "GG&3+", ali napad Belorusije ne uliva poverenje da danas može do pogotka u Bukureštu.

NAŠ PREDLOG: 1&2+ (kvota 1,70)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024