ŠVAJCARCI NAPUNILI MREŽU BELORUSA: Izrael nikada nije igrao u završnici Evropskih prvenstava

O. M.

28. 03. 2023. u 09:20

ŠVAJCARSKA i Izrael sastaju se u drugom kolu grupe ''I'' kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

ШВАЈЦАРЦИ НАПУНИЛИ МРЕЖУ БЕЛОРУСА: Израел никада није играо у завршници Eвропских првенстава

FOTO: AP/Tanjug

"Sajdžije" su u prvom kolu deklasirale Belorusiju u Novom Sadu (5:0) i zauzele prvo mesto na tabeli, sa boljom gol-ralikom od Rumunije koja je sa 2:0 savladala Andoru. Blistao je vezista Lugana Renato Stefen, koji je postigao het-trik za 25 minuta u prvom poluvremenu (od 4. do 29. minuta). Preostale golove postigli su Džaka i Amduni u drugom poluvremenu.

Švajcarskoj je to bio prvi meč posle debakla u osmini finala Svetskog prvenstva od Portugala (6:1).

Izrael je osvojio bod na svom terenu protiv selekcije igrača koji predstavljaju takozvanu državu Kosovo. Poveli su gosti auto-golom kapitena Dase, a izjednačenje je doneo Perec koji je tako sprečio da njegov kapiten bude direktno odgovoran za svoj prvi poraz na funkciji u četiri utakmice otkako nosi traku.

Izraelci su možda autsajderi u ovoj utakmici, ali će se sa Rumunijom boriti za drugo mesto koje vodi na Euro, a i ako u tome ne uspeju, ostaje im još jedna šansa pošto su osvojili prvo mesto u svojoj grupi Lige nacija i time izborili pravo na baraž.

A to pravo obezbedila im je UEFA embargom prema Rusiji koja nije mogla da učestvuje u Ligi nacija. Izraelci su to iskoristili da u grupi sa Islandom, s kojim su oba puta remizirali, i Albanijom, koju su dva puta pobedili, osvoje prvo mesto.

Izrael inače nikada nije igrao na završnim turnirima evropskih prvenstava, a najbliže je bio u prethodnom ciklusu kada je u prvom kolu baraža na penale izgubio od Škotske koja je kasnije na isti način eliminisala i Srbiju. Dok je bio član Azijske fudbalske konfederacije Izrael je igrao četiri puta Azijski kup i osvojio je jedno prvo, dva druga i jedno treće mesto.

Sa druge strane, Švajcarska je na prethodnom Evropskom prvenstvu ispala u četvrtfinalu, što joj je ujedno najveći uspeh na šampionatima Starog kontinenta.

Selektor "sajdžija" Murat Jakin ima dosta problema sa sastavom tima, iako se to po rezultatu u Novom Sadu ne bi moglo reći. Đerdan Šaćiri, Bril Embolo, Endi Zećiri, Džordan Lotomba i Gregor Kobel otkazali su još pre puta u Srbiju. To bi mogla biti šansa za Nou Okafora da bude starter nakon što je protiv Belorusije ušao u igru i samo četiri minuta kasnije asistirao Džaki za četvrti gol.

Selektor Izraela Alon Hazan suočio se sa povlačenjem napadača Seltika Lila Abade, zbog povrede, a menjaće ga verovatno saigrač Aleksandra Mitrovića iz Fulama Manor Solomon.

Gost je hendikepiran povlačenjem napadača Seltika zbog povrede, ali saigrač Aleksandra Mitrovića iz Fulama Manor Solomon je u senzacionalnoj formi na klupskom nivou i biće mu dostojna zamena.

NAŠ PREDLOG: 1&2+ (kvota 1,60)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni