DAVNO JE BILA 2010. GODINA: Španci u potrazi za starom slavom

M.T.

23. 11. 2022. u 16:42 >> 16:42

KOSTARIKANCI su se poslednji plasirali na Svetsko prvenstvo.

ДАВНО ЈЕ БИЛА 2010. ГОДИНА: Шпанци у потрази за старом славом

Foto: Profimedia

Start Svetskog prvenstva u Kataru, bar kada je u pitanju grupa "E", doneo je međusobni meč Španije i Kostarike na stadionu ''Al Tumama'' danas od 17 časova, odmah pošto utakmicu takođe iz ove grupe odigraju Nemačka i Japan.

Davno je bilo vreme kada su Španci u istom trenutku držali svetsku i evropsku krunu. ''Crvena furija'' osvajala je Evropsko prvenstvo 2008. i 2012, a između toga je u Južnoj Africi postala i prvak sveta, ali se od tada mnogo toga promenilo. Na naredna dva Svetska prvenstva Španija je bila neprepoznatljiva. U Brazilu 2014. Španci su takmičenje završili u grupi, dok su četiri godine kasnije u Rusiji stigli do osmine finala u kojem ih je domaćin Mundijala izbacio na penale. Bljesak i potencijalni povratak u vrh su najavili na Evropskom prvenstvu gde su stigli do polufinala.

Španija se na Svetsko prvenstvo plasirala sa prvog mesta u grupi, a u Ligi nacija se plasirala u polufinale. U poslednjoj proveri pred Svetsko prvenstvo selekcija Luisa Enrikea je savladala Jordan sa 3:1, a u poslednjih deset mečeva pretrpela je samo jedan poraz od Švajcarske.

Selekcija Kostarike prvi put se plasirala na Svetsko prvenstvo 1990. u Italiji kada je selektor bio Bora Milutinović i ovo će im biti šesti Mundijal. Većinom su ''los tikosi'' ispadali u grupnoj fazi, ali su najveći uspeh ostvarili pre osam godina u Brazilu kada su stigli do četvrtfinala turnira, ali ih je na penale izbacila Holandija.

Kostarikanci su poslednja reprezentacija koja se plasirala na Mundijal pošto su u junu u finalu interkontinetalnog plej-ofa savladali Novi Zeland.

Poslednji pripremni meč Kostarika je odigrala protiv Nigerije i slavila sa 2:0, a nalazi se u veoma dobroj formi pošto je u poslednjih 13 utamica pretrpela samo jedan poraz i to od Paname.

Luis Enrike morao je da se pomiri sa činjenicom da Hoze Gaja neće igrati na Mundijalu zbog povrede, a kao njegova zamena je pozvan Alehandro Balde. Osim toga, ''crvena furija'' drugih kadrovskih problema nema pred današnji meč. Identična je situacija i što se tiče Kostarike čiji selektor Luis Fernando Suarez ima na raspolaganju sve igrače.

Zvanične mečeva ove dve reprezentacije nisu igrale i današnji će biti prvi. Odigrali su tri prijateljska meča, a osim prvog koji je završen nerešeno, preostala dva je dobila Španija.

NAŠ TIP: 1&2+ (kvota 1,40)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
I RUSI SU ZATEČENI: Evo koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

I RUSI SU ZATEČENI: Evo koga je Ramzan Kadirov imenovao za ministra sporta Čečenije

Imajući u vidu da rat u Ukrajini uveliko u trećoj godini otkako je počeo u februaru 2022, čak i oni koji nisu pomno pratili situaciju u Rusiji u međuvremenu su veliki broj puta informasani šta radi prvi čovek Čečenije, Ramzan Kadirov, jedan od najvećih poštovalaca ruskog predsednika Vladimira Putina. Ipak, ono što je sada odlučila pomenuta "glava Čečenske Republike", kako mu glasi zvanična titula, zbunila je i rusku javnost.

21. 05. 2024. u 20:03

Komentari (0)

ŠOK PRED OLIMPIJSKE IGRE: Najbolja srpska košarkašica u 28. godini završila karijeru! (VIDEO)