IRAN ZNA KAKO SA AMERIKOM: "DŽordan", Bejl i "Mesi" prete Englezima

V.D.

21. 11. 2022. u 09:46 >> 09:46

U ponedeljak počinju mečevi u grupi "B"

ИРАН ЗНА КАКО СА АМЕРИКОМ: Џордан, Бејл и Меси прете Енглезима

FOTO: Tanjug/AP

ENGLESKA 

"Gordi Albion" stigao je u Katar kao četvrti favorit za podizanje "boginje". Kvota da se Englezi popnu na krov sveta je 12.

Dugo već se priča o potencijalu engleskog tima ali nikako da se taj potencijal iskaže. Ovo će biti 16. učešće tima koji je najskuplji po podacima sajta transfermarkt.com na Svetskim prvenstvima, a do sada su jednom osvojili prvenstvo, daleke 1966. godine. Trenutno peta reprezantacija na FIFA rang-listi dolazi sa velikim ambicijama na ovo takmičenje i želi da ostvari bolji rezultat od četvrtog mesta koje su osvojili na Mundijalu u Rusiji.

Selektor Geret Sautgejt je na prvenstvo pozvao sledećih 26 igrača:

Golmani: Džordan Pikford (Everton), Nik Poup (Njukasl), Aron Ramsdejl (Arsenal);

Odbrana: Trent Aleksander Arnold (Liverpul), Konor Koudi (Everton), Erik Dajer (Totenhem), Hari Megvajer (Mančester junajted), Luk Šo (Mančester junajted), Džon Stons (Mančester siti), Kiran Tripije (Njukasl), Kajl Voker (Mančester siti), Ben Vajt (Arsenal);

Vezni red: Džud Belingem (Dortmund), Mejson Maunt (Čelsi), Kelvin Filips (Mančester siti), Deklan Rajs (Vest Hem), Konor Galager (Čelsi), Džordan Henderson (Liverpul), Džejms Medison (Lester);

Napad: Markus Rašford (Mančester junajted), Fil Foden (Mančester siti), Džek Griliš (Mančester siti), Hari Kejn (Totenhem), Bukajo Saka (Arsenal), Rahim Sterling (Čelsi), Kalum Vilson (Njukasl).

FOTO: AP/Tanjug

SJEDINjENE AMERIČKE DRŽAVE

"Jenkiji" će biti domaćini sledećeg svetskog prvenstva, a njihov sjajni mladi tim za četiri godine verujemo da će biti još mnogo jači nego u Kataru. Amerikanci su zauzeli treće mesto u kvalifikacionoj grupi Konkakaf zone iza Kanade i Meksika. Kvota da se izabranici selektora Berhaltera domognu "boginje" je 100. Na ovom Mundijalu se od "Jenkija" očekuje da prođu grupu, a najveća zvezda tima je fudbaler Čelsija Kristijan Pulišić za koga navijači u Americi govore da je fudbalski Džordan.

Spisak igrača:

Golmani: Met Tarner (Arsenal), Šon Džonson (Njujork Siti), Itan Horvat (Luton)

Odbrana: Karter-Vikers (Seltik), Seržinjo Dest (Milan), Aron Long (Njujork Red Bul), Šak Mur (Nešvil), Tim Rim (Fulam), Antoan Robinson (Fulam), Džo Skali (Borusija Mejhengladbah), Deandre Jedlin (Inter Majami), Voker Cimerman (Nešvil)

Vezni red: Brenden Aronson (Lids), Kelin Akosta (Los Anđeles), Tajler Adams (Lids), Luka de la Tore (Selta Vigo), Junus Musa (Valensija), Veston Mekkeni (Juventus)

Napad: Žesus Fereira (Dalas), Džordan Moris (Sijetl), Kristijan Pulišić (Čelsi), Đovani Rejna (Borusija Dortmund), Timoti Vea (Lil), Gadži Rajt (Antalijaspor)

VELS

"Zmajevi" su čekali pune 64 godine da se ponovo pojave na Svetskom prvenstvu. Velšani su jedini nastup upisali još daleke 1958. godine, kada su na Mundijalu u Švedskoj stigli do četvrtfinala. Garet Bejl i družina su trenutno 19. reprezentacija na Svetu po FIFA rang-listi, a do plasmana u Katar su stigli nakon baraža i minimalne pobede nad Ukrajinom.

U sastavu Velsa nije bilo iznenađenja, a Rob Pejdž je izabrao sledećih 26 igrača na koje je kvota da osvoje Mundijal čak 150.

Golmani: Vejn Henesi, Deni Vord, Adam Dejvis.

Odbrana: Ben Dejvis, Ben Kabango, Tom Lokjer, Džo Rodon, Kris Mefam, Itan Ampadu, Kris Ganter, Neko Vilijams, Konor Roberts. 

Vezni red: Sorba Tomas, Džo Alen, Metju Smit, Dilan Luit, Hari Vilson, Džo Morel, Džoni Vilijams, Aron Ramzi, Rubin Kolvil. 

Napad: Garet Bejl, Kifer Mur, Mark Haris, Brenan Džonson, Den Džejms. 

FOTO: EPA

IRAN

Predstavnik Azije i jedini učesnik u grupi "B" u kojoj engleski nije zvanični jezik dolazi na ovo prvenstvo kao veliki autsajder. Kvota da "boginja" stigne u Teheran je čak 650, a da se reprezentacija Irana plasira u osminu finala 4,5.

Iranci su odigrali sjajno azijske kvalifikacije i zauzeli prvo mesto u grupi ispred favorizovane Južne Koreje, a zanimljivo je da je Iran na Mundijal odveo hrvatski stručnjak Dragan Skočić koga je na klupi te reprezentacije od septembra zamenio iskusni Portugalac Karlos Keiroš.

Ono što je sigurno to je da je za Irance meč protiv Sjedinjenih Američkih Država više od fudbala i da će im pobeda na tom meču biti važnija od bilo čega. Ove dve selekcije su se sastale na Mundijalu u Francuskoj 1998. godine kada je Iran slavio sa 2:1, ali nijedna reprezentacija nije uspela da se plasira dalje s obzirom na poraze od SR Jugoslavije i Nemačke.

"Iranski Mesi", kako nazivaju napadača Leverkuzena Sardara Azmuna, javno je iznosio svoje stavove posle ubistva mlade devojke i njegov nastup je bio pod znakom pitanja, ali Keiroš nije podlegao pod pritiskom i ipak je uvrstio Azmuna koji je povređen i pitanje je hoće li nastupiti na prvom meču protiv Engleske.

Iranu će ovo biti šesti nastup na Mundijalu, a ovo je 26 igrača koji će pokušati da izbore prvi istorijski plasman u nokaut fazu:

Golmani: Alireza Beiranvand (Persepolis), Amir Abedžadeh (Ponferadina, Španija), Hosein Hoseini (Esteglal) i Pajam Niazmand (Sepahan).

Odbrana: Ehsan Hajsafi (kapiten, AEK Atina, Grčka), Morteza Puraligandži (Persepolis), Ramin Rezajan (Sepahan), Milad Mohamadi (AEK Atina), Hosen Kanizadegan (Al Ahli, Katar), Šodža Kalizadeh (Al Ahli, Katar), Sadeg Moharami (Dinamo Zagreb), Ruzbeg Češmi (Esteglal), Mahid Hoseini (Kajzeri, Turska), Abolfazi Džalali (Esteglal).

Vezni red: Vahid Amiri (Persepolis), Alireza Jahanbakš (Fajenord, Holandija), Said Ezatolahi (Vejle, Danska), Mehdi Torabi (Persepolis), Saman Godos (Brentford, Engleska), Ali Golizadeh (Šarlroa, Belgija), Ahmad Nurolahi (Šabab Al Ahli), Ali Karimi (Kajzeri, Turska)

Napad: Karim Ansarifard (Omonija, Kipar), Sardar Azmun (Bajer Leverkuzen, Nemačka), Mehdi Taremi (Porto, Portugalija).

Kvote za prvo mesto u grupi

Engleska 1,35

Vels 6,5

SAD 7

Iran 17

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna