ŠTRAJKOM OTERALI DIREKTORE: Kikindski "Toza Marković" ostao bez gasa, a problema sve više

R. Šegrt

22. 05. 2021. u 08:00

RADNICI fabrike crepa i keramičkih pločica "Toza Marković" u Kikindi juče ujutro nisu dozvolili da se sa lagera odvozi roba, jer su tražili garanciju da će se prodajom obezbediti isplata drugog dela aprilske plate.

ШТРАЈКОМ ОТЕРАЛИ ДИРЕКТОРЕ: Кикиндски Тоза Марковић остао без гаса, а проблема све више

Foto R. Šegrt

To su i uspeli i sa rukovodstvom su dozvolili da 26 šlepera izađe iz kruga fabrike za poznate kupce. Nakon toga ostavku je podneo deo rukovodećeg tima, generalni i tehnički direktori Vladimir Ilić i Miroslav Kresoja, i šef nabavke Dušan Vujović.

- Dosta robe imamo u dvorištu i nismo dozvolili da se ona prodaje, a da 500 radnka ostane bez dela plate. Narednih dana očekujemo razgovor sa Dušanom Bajatovićem, direktorom "Srbijagasa", većinskim vlasnikom, kako bismo saznali kakva je dalje sudbina fabrike - kaže Zoran Sredojev, predsednik Organizacije nezavisnog sindikata "Toze Markovića".

Privatizacija

- Verujem da nam predstoji privatizacija, jer su prethodne tri, četiri godine najveći proizvođači iz branše pokazali interesovanje za "Tozu" - tvrdi Ilić (na slici).

Foto R. Šegrt

Ovo je kulminacija problema od proteklog petka kada je, zbog duga od 8,5 miliona evra, fabrika ostala bez gasa. Ventil je zavrnuo "Srbijagas". Fabrika je i dosada više puta ostajala bez gasa, ali je dug uvek opraštan, iako posluje po Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR), po kojem mora da radi još pet godina. Dojučerašnji direktor Ilić tvrdi da su za proteklih pet godina ukupan dug sa 50 smanjili na 13 miliona evra, ali da "Toza" ne može samostalno da ispunjava sve obaveze iz UPPR.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba