PUTEVIMA OBRENOVIĆA: Srbija dobija novu turističku rutu, samo u ovoj godini obezbeđeno 150 miliona dinara

A. M.

21. 05. 2021. u 15:56

PUTEVIMA Obrenovića je nova velika turistička ruta koja prolaziti kroz tri opštine Zapadne Srbije, a koja će uz Put rimskih careva biti nova velika turistička tura koju pripremaju Turistička organizacija Čačka i nacionalna platforma Srbija stvara, uz podršku Vlade Srbije.

ПУТЕВИМА ОБРЕНОВИЋА: Србија добија нову туристичку руту, само у овој години обезбеђено 150 милиона динара

Foto: A. Mikata

Ova ruta Putevima Obrenovića uvezuje dva jezera i dva svetilišta, tri banje (Ovčar, Atomska i Slatinska), pet muzeja i lokaliteta, sedam spomenika i 10 manastira.

Glavni preduslov za novu destinaciju je ostvaren - izgrađen je autoput Miloš Veliki .

- Ovo je prilika da čačanski kraj dobije mesto na turističkoj mapi koju odavno zaslužuje, a to će podstaći i razvoj lokalne ekonomije i zapošljavanje - kaže Igor Kovačević, docent Ekonomskog fakulteta u Beogradu.

Foto: A. Mikata

Već u junu u Ovčar Banji počinju radovi na rekonstrukciji železničke stanice, adaptaciji stare škole u moderan prirodnjački centar, izgradnji amfiteatra i uređenju banjskog trga. U junu počinju radovi i za pristupnicu ka Vidikovcu na Kablaru sa kog se pruža pogled na mendre Morave. Na jezeru Međuvršje u junu počinje seča trave i trske, kao prva faza višegodišnjeg izmuljavanju po bilateralnom sporazumu Srbije i Mađarske vrednom 40 miliona evra. Jezero će do kraja godine dobiti i moderno pristanište sa parkingom. U planu je i nabavka ekološkog trimarana kojim se plovna sezona na jezeru proširuje na celu godinu. 

Mnogi turisti su i do sada posećivali čačanski kraj, ali kroz jednodnevne izlete. Sa planiranim projektom, koordinacijom privatnog i javnog sektora, uz najavljene infrastrukturne investicije, čitava desitnacija Ovčarski kablarska klisura kreira uslove za ispunjen višednevni boravak.

- Cilj je da turisti borave duže, troše više i da se vraćaju, ali i da se seoskim domaćinstvima omogući da prodaju proizvode na pragu - zaključuje Vojin Jakovljević, direktor TO Čačak.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije