ZAPLENJENO 1.850 METARA RIBARSKIH MREŽA: Ribočuvarska služba podnela prijave

Lj. P.

19. 05. 2021. u 22:07

U AKCIJI ”Sava-Dunav-Studva 2021“ vanredne kongrole Specijalnog rezervata prirode „Gornje Podunavlje“ na ribolovnim vodama čiji je JP Vojvodinašume upravljač, ribočuvarske službe su zaplenile 1.850 metara ribarskih mreža, 20 bubnjeva, 54 komada ribarskih mreža.

ЗАПЛЕЊЕНО 1.850 МЕТАРА РИБАРСКИХ МРЕЖА: Рибочуварска служба поднела пријаве

Foto: JP Vojvodinašume

Pored toga kontrtolisano je 37 rekreativnih ribolovaca i podnete su dve prijave. Najznačajniji deo vanredne akcije ribočuvarske službe je oslobađanje iz protivzakonito postavljenih mreža i vraćanje u vodu devet velikih šaranskih „matica“ težine više od 15 kilograma čime je sigurno sprečena velika šteta na ribljem fondu RP “Gornje Podunavlje“.

Vanredna kontrola Ribarskog područja „Gornje Podunavlje“ realizovana je 14. i 15. maja, a kod privrednih ribara rigorozno je kontrolisana eventualna upotreba stajaćih mrežarskih i samolovnih alata, koji se ne smeju koristiti u periodu od 1. aprila do 31. maja. U nastavku akcije, kako navode u JP Vojvodinašume, fokus je bio na kontroli rekreativnih ribolovaca, a ribočuvarima na vodi priključile i tri pešačke patrole ribočuvarske službe JP Vojvodinašume.

Foto: JP Vojvodinašume

Kod rekreativnih ribolovca kontrolisan je broj štapova koji se koristi za pecanje (do tri štapa dozvoljeno), ulov ribe ispod Pravilnikom propisane dužine (za svaku vrstu plemenite ribe je propisana dužina) tzv. “ulov ispod mere““, količina dnevnog ulova (dnevna kvota je do pet kilograma plemenite ribe) i naravno evidencija dnevnog ulova.

Foto: JP Vojvodinašume

Specijalni rezervat prirode „Gornje Podunavlje“ obuhvata levu obalu reke Dunav u ukupnoj dužini od 67 kilometara, od mesta Bogojevo (1.367 kilometara) do granice sa Mađarskom (1.433 kilometra), kao i veći broj bara, močvara, ritova, kanala i drugih vodenih površina, koje su značajne kao netaknuto stanište za mrest bogate faune riba, njenu zaštitu i održivo korišćenje. Vanredna kontrola je pokrenuta u cilju sprečavanja krivolova i zaštite ribljeg fonda, u izuzetno osetljivom periodu “doba mresta“ najznačajnijih ribljih vrsta u rekama Srbije.

Foto: JP Vojvodinašume

TERMOVIZIJSKE KAMERE

U VANREDNIM kontrolama ribarskih područja kojima upravlja JP Vojvodinašume, učestvovala je skoro kompletna ribočuvarska služba, 21 ribočuvar sa devet čamaca i gliserom, a korišćena je savremena oprema za noćno osmatranje i termovizijske kamere.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna