UMESTO DA IH NAGRADITE, NAPLAĆUJETE IM SLIKANJE: Bura u Smederevu posle uvođenja takse za fotografisanje mladenaca

J. ILIĆ

18. 05. 2021. u 08:38

GRAD je minule sedmice uveo taksu za fotografisanje mladenaca u Malom gradu Smederevske tvrđave, a plaćanje 3.000 dinara je, kažu, uvedeno po modelu koji već imaju pojedini gradovi u Srbiji.

УМЕСТО ДА ИХ НАГРАДИТЕ, НАПЛАЋУЈЕТЕ ИМ СЛИКАЊЕ: Бура у Смедереву после увођења таксе за фотографисање младенаца

Foto: N. Živanović

- Ovo je naknada za komercijalne usluge, odnosno za profesionalne fotografe. Ukoliko mladenci žele sami da se slikaju, to se neće naplaćivati - objašnjava Mladen Savić, direktor JP "Smederevska tvrđava", napominjući da se sve ovo naplaćuje i u Golubačkoj tvrđavi, ili na beogradskom Kalemegdanu, ali je skuplje.

Odluka Gradskog veća, koje je usvojilo novi cenovnik JP "Smederevska tvrđava", izazvala je brojne, uglavnom negativne komentare na društvenim mrežama.

- Gospodo, svaka vam čast na sramnoj odluci! Kažu, treba više da se rađamo i stimulišemo mlade ljude na brak. Umesto da mladence nagradite, vi im naplaćujete 3.000 dinara za fotografisanje u Tvrđavi - napisala na "Fejsbuku" Lidija Petrović Janković.

Istine radi, oni koji su se venčali u prethodnih pet godina - ukoliko su želeli da se za ovaj važan dan fotografišu u vrtu vile dinastije Obrenović "Zlatni breg" - sat svadbenog fotografisanja su morali da plate 6.000 dinara.

Fotografisanje se mora najaviti Turističko-informativnom centru, a ulazak na posed je dozvoljen samo budućim supružnicima i za dva fotografa. Mladenci se, pritom, mogu ovekovečiti jedino u dvorskom parku, dok slikanje unutar vile nije dozvoljeno.

Foto: N. Živanović

Fotografisanje mora da se najavi

- Mi samo izvršavamo odluku Uprave za zajedničke poslove Vlade Srbije, koja gazduje vilom - zaključuje direktor JP "Smederevska tvrđava".

STATISTIKA

U SMEDEREVU je 2019. obavljeno 427 venčanja, a lane je sklopljen samo 281 brak. Od početka godine, venčala su se 53 para, a nadležni ove brojke objašnjavaju isključivo primenom protivepidemijskih mera, koje ne dozvoljavaju svadbena veselja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna