ČIŠĆENJE KORITA ZAPADNE MORAVE: Sava materijal koji bude izvađen biće iskorišćen za izgradnju auto-puta

V. I.

13. 05. 2021. u 21:51

UZVODNO od brane u Parmencu započelo je izvlačenje šljunka iz Zapadne Morave, kao i čišćenje korita od nanosa.

ЧИШЋЕЊЕ КОРИТА ЗАПАДНЕ МОРАВЕ: Сава материјал који буде извађен биће искоришћен за изградњу ауто-пута

Foto: V. Ilić

Sav materijal koji bude izvučen iz korita reke biće iskorišćen za izgradnju deonice auto-puta između Preljine i Požege.

Ovaj potez građevinaca izazvao je burne reakcije kod ekoloških udruženja, pa je tako, recimo, “Koalicija protiv korupcije u životnoj sredini“ saopštila da se radovi na iskopavanju šljunka u koritu Zapadne Morave kod Parmenca izvode bez ikakve validne dozvole, i isključivo za potrebe izgradnje auto-puta. Drupštvo za zaštitu i roučavanje ptica Srbije smatra da “izvlačenje šljunka može imati veoma loše posledice za biljni i životinjski svet”, te da su rečni sediment, šljunak i pesak, teško obnovljive mineralne sirovine, jer je za njegovo stvaranje potreban dug vremenski period.

- Zapadna Morava je uzvodno od Parmenca trajno zauzdana dvema branama, te je dotok sedimenta zaustavljen, pa bi prekomernom eksploatacijom trajno moglo biti izmenjeno i rečno dno, što bi dodatno naštetilo mnogim vrstama riba koje se nalaze u toku Zapadne Morave, s obzirom da je sada vreme mresta, a upravo na ovom mestu u plićacima se mresti više vrsta riba. Fauna ptica toka Zapadne Morave kod Parmenca redovno se prati od 2002. godine. Ovaj deo toka karakteriše blagi rečni uspor, te deponovanje sedimenta uzvodno od brane gde se formiraju stalni i povremeni rečni sprudovi. Upravo ovi sprudovi životni su prostor strogo zaštićenih vrsta ptica koje se tu gnezde. Na lokalitetu je zabeleženo više od 40 drugih vrsta ptica, uglavnom strogo zaštićenih. Za neke od njih, poput šljukarica, šljunčani sprudovi su vredno i nezamenjivo stanište – navode u ovom Društvu.

Sa druge strane, meštani okolnih naselja su mišljenja da je “dobro da se očisti korito od nanosa i pripremi kanal do Konjevića koji prolazi preko naselja Ljubić kej”. Žitelji Prijevora, čija se teritorija prostire šest kilometara uzvodno, smatraju da će nakon završetka ovih radova odahnuti od poplava koje su im nosile oranice nekoliko puta protekle decenije.

- Čišćenje će za nas biti spas, jer ćemo konačno prestati da strahujemo od plavljenja rodnih polja i oranica, što se dešavalo sa svakom većom kišom. Korito reke Zapadne Morave je tim naslagama suženo i zbog toga sva ta voda se sa povećanim vodostajem izlije u naše njive. Ljudi se ovde bave ozbiljnom poljoprivrednom proizvodnjom i od toga većini naših meštana zavisi egzistencija – rekao je Goran Todorović, predsednik MZ Prijevor.

KAMENICA

SAVET MZ Prijevor, u dogovoru sa meštanima, počeo je razmatranje i čišćenja korita reke Kamenice gde postoji takođe suženje vodotoka od ogromnih nanosa materijala.

- Iz istih razloga ova reka vrlo često plavi okolne vikendice ali i oranice, tako da se nadamo će i ovaj naš predlog nadležni uvažiti - istakao je Todorović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!