MIROVIĆ POSETIO HILANDAR: Pokrajinska vlada AP Vojvodine nastaviće da pomaže obnovu naše svetinje na Svetoj Gori

J. S.

12. 05. 2021. u 14:05

PREDSEDNIK Pokrajinske vlade Igor Mirović boravi je na Svetoj Gori, u poseti manastiru Hilandaru, jednom od najznačajnijih duhovnih i kulturnih središta srpskog naroda.

МИРОВИЋ ПОСЕТИО ХИЛАНДАР: Покрајинска влада АП Војводине  наставиће да помаже обнову наше светиње на Светој Гори

Foto: Pokrajinska vlada

- Izuzetna je čast biti na Svetoj Gori, na kojoj se nalazi čak dvadeset pravoslavnih manastira, i pokloniti se svetima u Hilandaru – mestu koje predstavlja jednu od naših najvažnijih svetinja i srpsko istorijsko i kulturno nasleđe neprocenjive vrednosti - rekao je Mirović.

On je zahvalio igumanu arhimandritu Metodiju i monaštvu na dobrodošlici, te im je u razgovoru najavio nastavak podrške Pokrajinske vlade obnovi manastirskog kompleksa, koji je stradao u velikom požaru 2004. godine.

Mirović je ukazao na to da na obnovi manastirskog kompleksa, u kontinuitetu od 2004. godine rade konzervatori Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, koji svoj posao obavljaju na najbolji mogući način – slikari, drvorezbari, pozlatari i stolari – pri čemu stručni tim najčešće broji deset članova, a u zavisnosti od obima posla, i do 15 konzervatora.

Dogovoren je nastavak saradnje na sanaciji, uz ocenu da je to prioritet zbog značaja koji taj manastir ima za čitav naš narod.

U delegaciji su bili i potpredsednik Pokrajinske vlade i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković i direktor Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture Zoran Vapa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna