NEMOĆNA I INSPEKCIJA: Zašto Fakultet umetnosti Univerziteta u Nišu još nije dobio novog dekana

D. ALIHODžIĆ

12. 05. 2021. u 07:26

IAKO je procedura za izbor novog dekana Fakulteta umetnosti u Nišu započeta još krajem februara, već su propala dva pokušaja, a Uprava ustanove se uporno oglušuje o naloge inspekcije Ministarstva prosvete - da najpre formira organe fakulteta, pa tek onda bira dekana.

НЕМОЋНА И ИНСПЕКЦИЈА: Зашто Факултет уметности Универзитета у Нишу још није добио новог декана

Foto Vikipedija

Početkom sedmice je, tako, iz drugog pokušaja trebalo da bude izabran profesor Bojan Živić, jedini kandidat, jer je prethodno profesorki Mileni Injac onemogućeno da se kandiduje. Ali, za Živića je glasalo 35 od 79 profesora, a situaciju dodatno komplikuje i to što je on istovremeno i predsednik Saveta fakulteta.

UZBUNjIVAČ BIO U PRAVU

INSPEKCIJA Ministarstva prosvete je utvrdila da Fakultet umetnosti u Nišu već poduže radi bez zakonito konstituisanih organa Fakulteta: Nastavno-umetničkog veća, Studentskog parlamenta i Saveta Fakulteta, na šta je ukazivao uzbunjivač Vladimir Stanimirović.

Kada smo pokušali da čujemo njegovo mišljenje, kratko je poručio da je na času i prekinuo telefonsku vezu. Ništa rečitija nije bila ni aktuelni dekan Suzana Kostić, koju iz Mreže akademske solidarnosti i angažovanosti prozivaju da "protivzakonitim sredstvima pokušava da eliminiše kandidate koji joj nisu po volji i tako zadržava kontrolu nad Fakultetom".

Milena Injac, Foto R. Perišić

 

Ova reakcija se odnosi na sumnjivu eliminaciju kandidature profesorke Milene Injac za koju je, uprkos podršci zaposlenih sa četiri katedre i jednog departmana, na onlajn sednici i bez kvoruma, izglasano da ne ispunjava uslove iako su je predložili.

- Nisam samo ja oštećena, već je poništena volja kolega koji su me predložili. Neću odustati i tražiću svoja prava, a nisam podobna jer ne želim da nastavljam politiku urušuavanja međuljudskih odnosa na Fakuletu - kaže profesorka Injac.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!