SMANJENE ZALIHE SVIH KRVNIH GRUPA: Zavod za transfuziju krvi Vojvodine danas organizuje vanrednu akciju davanja krvi u Novom Sadu

LJ. P.

11. 05. 2021. u 09:07

POVODOM Nacionalnog dana davalaca krvi, ali i smanjenih zaliha krvi, danas će se u centru Novog Sada prikupljati dragocena tečnost u transfuziomobilu na Trgu slobode od 10 do 15 časova.

СМАЊЕНЕ ЗАЛИХЕ СВИХ КРВНИХ ГРУПА: Завод за трансфузију крви Војводине данас организује ванредну акцију давања крви у Новом Саду

Foto: Sajt Zavod za transfuziju krvi Vojvodine

Trenutno su, kako navode u Zavodu, smanjene zalihe svih krvnih grupa, a posebno 0 i krvne grupe sa negativnim RH faktorom.


Krv mogu dati sve zdrave osobe muškog i ženskog pola od 18 do 65 godina ukoliko zadovolje medicinske uslove i kriterijume nakon laboratorijskog i lekarskog pregleda koji se obavlja u sklopu davanja krvi. Svako ko se dobro oseća i smatra da je zdrav može biti potencijalni davalac krvi. Jednim davanjem krvi spasavaju se tri života.

- Kontinuirano snabdevanje komponentama krvi neophodno je kako bi u svakom trenutku bilo dovoljno krvi na zalihama, za hitne i vanredne situacije, vitalno ugrožene pacijente, za terapiju onkoloških pacijenata i planirane hirurške intervencije – podsetila je Zorica Bjelić iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)