DOMAĆI STRIP OSVOJIO REGION: "Vekovnici“ objavljeni i u Grčkoj

I.M.

06. 05. 2021. u 22:16

U Grčkoj je objavljen prvi album strip serijala "Vekovnici“, pod imenom "Rekvijem“, u izdanju jedne od najvećih izdavačkih kuća u toj zemlji pod nazivom "DŽema Pres“, saopštila je Škola stripa "Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru.

ДОМАЋИ СТРИП ОСВОЈИО РЕГИОН: Вековници“ објављени и у Грчкој

Foto: Škola stripa

Ovaj album je objavljen krajem prošlog meseca i to nakon što se integral "Vekovnika“, osim u Srbiji, pojavio u Rumuniji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.

- Serijal je, osim u regionu, svoj kvalitet ponovo potvrdio i na globalnom nivou. NJega je u svoju listu najboljih stripova na svetu za prošlu godinu uvrstio jedan od vodećih svetskih eksperata za strip Britanac Pol Grevet – podseća Marko Stojanović, scenarista "Vekovnika“ i predavač u Leskovačkoj školi stripa.

U Grčkoj je objavljen strip album koji je najvećim delom nacrtao učenik ove škole Marko Nikolić, a u njegovoj izradi su učestvovali i Dejan Nenadov i Aljoša Tomić.

Predgovor grčkom izdanju napisao je poznati američki strip scenarista Denis Kirkbrajd koji je objavljivao za neke od vodećih izdavača u toj zemlji. Stojanović ocenjuje da su "Vekovnici“, najnovijim probojem na grčko tržište, još jednom pokazali da su jedinstven strip ne samo na području bivše Jugoslavije već i na najširem prostoru Balkana.

U Leskovačkoj školi stripa još kažu da su „Vekovnici“ verovatno i najizlaganiji srpski strip serijal. Oni su se predstavili ljubiteljima stripa u desetak gradova Srbije, ali i u inostranstvu, od Sofije i Slivena, preko Laktaša i Herceg Novog do Moskve.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)