PECAROŠI POD LUPOM: Počele vanredne kontrole ribarskih područja (FOTO)

S.B.

02. 05. 2021. u 15:26

RIBOČUVARSKA služba JP "Vojvodinašume“ organizuje veliki broj vanrednih kontrola svih ribarskih područja kojima upravlja i to u vreme zabrane korišćenja stajaćih mrežarskih i samolovnih alata. Reč je o akcijama koje su počele još 15. aprila a trajaće sve do 31. maja, kao i izvan perioda zabrane, do kraja juna ove godine.

ПЕЦАРОШИ ПОД ЛУПОМ: Почеле ванредне контроле рибарских подручја (ФОТО)

Foto: Vojvodinašume

Kako potvrđuju iz tog preduzeća, u fokusu vanrednih akcija su delovi Ribarskih područja “Bačka“, “Banat” i “Srem”, dok će vrlo rigorozne kontrole privrednih i rekreativnih ribolovaca biti na “Gornjem Podunavlju“ i “Koviljsko-petrovaradinskom ritu”. Van perioda zabrane vanredno biti kontrolisana i ostala ribarska područja.

- Kod rekreativnih ribolovca kontroliše se broj štapova koji se koristi za pecanje, sobzirom na to da je dozvoljeno maksimalno tri štapa, zatim, ulov ribe ispod mere, jer je za svaku vrstu plemenite ribe propisana dužina, i maksimalni dozvoljeni dnevni ulov do pet kilograma plemenite ribe. Takođe, pod kontrolom je i evidencija ulova, a kod privrednih ribara strogo se konrolišu vrste i broj alata, u cilju sprečavanja krivolova i zaštite ribljeg fonda u doba mresta najznačajnijih ribljih vrsta – poručuju iz ribočuvarske službe „Vojvodinašume“ i ističu da u vanrednim kontrolama ribarskih područja učestvuje kompletna služba, 23 ribočuvara sa 11 čamaca i gliserom, uz korišćenje savremene opreme za noćno osmatranje, termovizijske kamere i dron za osmatranje i navođenje ribočuvarskih patrola iz vazduha.

LABUDOVO OKNO I SMEDEREVSKA ADA

RIBOČUVARSKA služba JP „Vojvodinašume“ je prolećnim planom akcije, prethodnih nekoliko dana obuhvatila kompletno područje “Labudovo okno” i područje oko Smederevske ade, koje pripada “Banatu”. Kontroliše se više od 40 kilometara glavnog toka Dunava, kao i obe obale od Smederevske ade do ušća Nere u Dunav. Akcenat akcije je kontrola rada i vrste alata koje koriste privredni ribari. Akcija se nastavlja detaljnom kontrolom rekreativnih ribolovca na obali.

PLAN KONTROLE

PO planu vanrednih kontrola, ovog proleća će ribočuvarske službe biti na Dunavu, od 1.367 do 1.297 kilometra (RP “Bačka”), od 1.433 do 1.367 kilometra (RP “Gornje Podunavlje”), od 1.112 do 1.075 kilometra (RP “Banat”) od 1.091 do 1.077 kilometra (RP “Labudovo okno”), i na delu Dunava, od 1.233 do 1.187 kilometra (RP “Srem”). Zatim, na delu Save, od 207 do 123 kilometra i od 96 do 49 kilometra (RP “Srem”). Takođe, kontrolisaće i na ribolovnim vodama oko Kovilja i Gardinovaca (RP “Koviljsko-petrovaradinski rit”).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (2)

Srbijo Zuta kuco

03.05.2021. 08:07

Bolje bi bilo da kontrolisu svoje ribocuvare. Samo sto sam stigao na jedno jezero pojavio se ribocuvar Srbijasuma da proveri dozvolu i pita sta cu da radim. Rekao sam da cu da vucem varalicu camcem. Uputio me je ka dubljem delu jezera "jer je bolje". Dva dana nista nisam ulovio. Treceg dana krenem ka plicem delu (jer je tamo bila dobra pecenjara) i najednom camac pocene da ide u krug. Napravih dva kruga dok se elisa nije zaustavila. Upleo sam se u mrezu. Pokusavam da se odmrsim i povucem mrezu, kad ono, desetak smudjeva, tri soma, bela riba... Odmah camcem dolazi ribocuvar i pita da li znam da ribolov mrezom nije dozvoljen. Objasnjavam da mreza nije moja. On kaze da vidi da ja vadim mrezu iz vode. Srecom, sa obe obale sve posmatraju ribolovci koji mi vicu: "Vadi to i donesi da zapalimao mrezu". Ribocuvar mi kroz zube kaze: "Uzmi ribu, mrezu ubaci u moj camac i, da sam na tvom mestu, odmah bih se spakovao i otisao. Nekoga si mnogo naljutio." Zakljucak izvucite sami. Na Tamisu drugom prilikom lovim ribu i uz obalu ili na sredini reke lovim samo male ribe koje mogu da se provuku kroz okca mreze. Odmah mi bi jasno sta se dogodilo. To potvrdjuje jedan mestanin. U mestu postoji ribnjak za koji se crpi voda iz reke. Kada mrezama love ribu iz ribnjaka oni povuku mrezu Tamisom citavom duzinom reke od obale do obale.