PECAROŠI POD LUPOM: Počele vanredne kontrole ribarskih područja (FOTO)

S.B.

02. 05. 2021. u 15:26

RIBOČUVARSKA služba JP "Vojvodinašume“ organizuje veliki broj vanrednih kontrola svih ribarskih područja kojima upravlja i to u vreme zabrane korišćenja stajaćih mrežarskih i samolovnih alata. Reč je o akcijama koje su počele još 15. aprila a trajaće sve do 31. maja, kao i izvan perioda zabrane, do kraja juna ove godine.

ПЕЦАРОШИ ПОД ЛУПОМ: Почеле ванредне контроле рибарских подручја (ФОТО)

Foto: Vojvodinašume

Kako potvrđuju iz tog preduzeća, u fokusu vanrednih akcija su delovi Ribarskih područja “Bačka“, “Banat” i “Srem”, dok će vrlo rigorozne kontrole privrednih i rekreativnih ribolovaca biti na “Gornjem Podunavlju“ i “Koviljsko-petrovaradinskom ritu”. Van perioda zabrane vanredno biti kontrolisana i ostala ribarska područja.

- Kod rekreativnih ribolovca kontroliše se broj štapova koji se koristi za pecanje, sobzirom na to da je dozvoljeno maksimalno tri štapa, zatim, ulov ribe ispod mere, jer je za svaku vrstu plemenite ribe propisana dužina, i maksimalni dozvoljeni dnevni ulov do pet kilograma plemenite ribe. Takođe, pod kontrolom je i evidencija ulova, a kod privrednih ribara strogo se konrolišu vrste i broj alata, u cilju sprečavanja krivolova i zaštite ribljeg fonda u doba mresta najznačajnijih ribljih vrsta – poručuju iz ribočuvarske službe „Vojvodinašume“ i ističu da u vanrednim kontrolama ribarskih područja učestvuje kompletna služba, 23 ribočuvara sa 11 čamaca i gliserom, uz korišćenje savremene opreme za noćno osmatranje, termovizijske kamere i dron za osmatranje i navođenje ribočuvarskih patrola iz vazduha.

LABUDOVO OKNO I SMEDEREVSKA ADA

RIBOČUVARSKA služba JP „Vojvodinašume“ je prolećnim planom akcije, prethodnih nekoliko dana obuhvatila kompletno područje “Labudovo okno” i područje oko Smederevske ade, koje pripada “Banatu”. Kontroliše se više od 40 kilometara glavnog toka Dunava, kao i obe obale od Smederevske ade do ušća Nere u Dunav. Akcenat akcije je kontrola rada i vrste alata koje koriste privredni ribari. Akcija se nastavlja detaljnom kontrolom rekreativnih ribolovca na obali.

PLAN KONTROLE

PO planu vanrednih kontrola, ovog proleća će ribočuvarske službe biti na Dunavu, od 1.367 do 1.297 kilometra (RP “Bačka”), od 1.433 do 1.367 kilometra (RP “Gornje Podunavlje”), od 1.112 do 1.075 kilometra (RP “Banat”) od 1.091 do 1.077 kilometra (RP “Labudovo okno”), i na delu Dunava, od 1.233 do 1.187 kilometra (RP “Srem”). Zatim, na delu Save, od 207 do 123 kilometra i od 96 do 49 kilometra (RP “Srem”). Takođe, kontrolisaće i na ribolovnim vodama oko Kovilja i Gardinovaca (RP “Koviljsko-petrovaradinski rit”).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!