FONTANA KAO VEST GODINE: Smederevci dobijaju ukras na gradskom trgu, čiji su izgled sami birali

J. ILIĆ

29. 04. 2021. u 08:25

NEKO je zapisao da Smederevac nije samo čovek iz Smedereva, nego i stari, dobri "smederevac" u srpskim kuhinjama, a Smederevka nije samo žena iz Smedereva, već i najpoznatije vino ovog kraja.

ФОНТАНА КАО ВЕСТ ГОДИНЕ: Смедеревци добијају украс на градском тргу, чији су изглед сами бирали

Foto Arhiva

Tako ni smederevska fontana ne može biti bilo koja - već tri spojene kružne fontane ispred hrama Svetog Georgija na Trgu republike. Dve decenije od kada su Smederevcima oduzeli staru i napravili novu fontanu, ovog leta biće im vraćeni "krugovi" ali u modernom stilu. Za mnoge ovo je vest godine!

Stara fontana sa tri kruga i gradski trg uređeni su pre više od pola veka tačnije 1962. i 1963. godine. Fontana je bila glavno mesto okupljanja. Ovde su prohodavala deca, rađale se ljubavi, upoznavali prijatelji za ceo život, ugovarala kumstva.

KOŠTAĆE 11,9 MILIONA

IDEJNO rešenje nove fontane uradila je firma "Arhi plus"iz Beograda, a izvođač radova je Kamenorezačka radnja Bojan Bojović iz Gornjeg Milanovca. Vrednost radova je 11,9 miliona dinara. Rok za završetak radova je 45 dana.

Kada je lokalna vlast 2000. godine rešila da uredi Trg i pešačku zonu - Ulicu kralja Petra, neki su se poradovali, ali ne zadugo. Ubrzo su počele kritike kako je uništen simbol grada. Građani su negodovali što je namesto prelepog parka punog zelenila, nikao trg od betona i fontana čudnog oblika. Duhoviti Smederevci žargonski su novu građevinu prozvali "sarkofag" jer ih je neodoljivo podsećala na njega. Čak i na "pojilo".

Foto N. Živanović

Čini se, nikada Smederevci, posebno stariji, nisu prihvatli novi trg i fontanu. A onda, kao da je pod kritikama popustila i sama mermerna fontana - pokvarila se. Postala je kontejner koji su komunalci jedva stizali noću da očiste. Onda je ove zime gradska vlast odlučila je da ispravi nepravdu, sruši staru i izgradi novu fontanu. Rešili su da građanima vrate krugove! To je, kao malo šta u poslednje vreme, izazvalo odobravanje. Što neko reče na društvenim mrežama - "Da vratimo krugove, pa će da nas krene".

- Odrastao sam na staroj fontani, na krugovima koji su bili mesto za druženje, čežnju, ljubav, pa i tuče. Svi smo bili tu. Drago mi je što će neki novi krugovi biti mesto gde će se okupljati neki novi klinci - kaže Saša Edi Đorđević.

ODBAČENA Stara fontana odlazi u prošlost, Foto N. Živanović

Mnogi misle i da su novci mogli da se potroše za nešto važnije. Oni stariji su srećni. Da li samo žele svoju mladost natrag, manje je važno.

- Pripadam generaciji koja je na Fontani pravila prve korake. Najbolje osmice na rolšuama pravila sam u tim krugovima - priseća se Gordana Jujić.

Nedavno su u poslednji obračun sa starom fontanom došle teške mašine.

- Nakon skoro dve decenije, početkom leta ćemo vratiti fontanu sa čuvena tri kruga, po modelu starih "krugova" koji su sinonim za dobra stara vremena - kaže gradonačelnik Smedereva Jovan Beč.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri