SPASILAC NA BICIKLU: Slobodan Torbica, vatrogasac iz Smederevske Palanke, neumorno obilazi kolege po celoj Srbiji

J. ILIĆ

27. 04. 2021. u 06:21

Slobodan Torbica (53) je moderan heroj. Poput mnogih, ovaj vatrogasac-vozač Sektora za vanredne situacije u Smederevskoj Palanci skoro tri decenije rizikuje sopstveni život da bi spasao tuđi.

СПАСИЛАЦ НА БИЦИКЛУ: Слободан Торбица, ватрогасац из Смедеревске Паланке, неуморно обилази колеге по целој Србији

Foto N. Živanović

Od oca je nasledio strast ka ovom pozivu, a kad se odmara od vožnje vatrogasnog vozila, adrenalin nadoknađuje vozeći bicikl. Ali, to nisu obične vožnje. Za osam godina na dvotočkašu je prokrstario Srbiju uzduž i popreko, prešao 4.000 kilometara kako bi obišao kolege u vatrogasnim jedinicima.

Slobodan Torbica, vatrogasac-vozač u Vatrogasno-spasilačkom odeljenju u Smederevskoj Palanci, uniformu je prvi put obukao 1993. godine. Uprkos teškom i odgovornom poslu, uspeva da nađe vremena i za hobi - biciklizam. Ipak, i on ga odvodi na radno mesto - ali svojih kolega.

Za osam godina dvotočkašem je obišao 55 vatrogasnih domova širom Srbije.

- Za to vreme prešao sam 4.000 kilometara. Najduža dnevna ruta bila je 128 km. Najduža vožnja je bila 2015. godine, kada sam kroz Vojvodinu prešao oko 800 km. Tada sam obišao jedinice u Beloj Crkvi, Vršcu, Zrenjaninu, Kikindi, Subotici, Somboru, Novom Sadu - priča vatrogasac, za "Novosti".

Vanredna situacija za Torbicu je redovno stanje. Požrtvovano radi svoj posao, a kada ode na odmor, ne ide na more, već pravi planove za avanture na dvotočkašu.

- U Srbiji sva veća mesta imaju vatrogasno-spasilačke jedinice, i tako mi se javila ideja da mogu obilaskom tih mesta da posetim i upoznam kolege. Početak moje avanture 2012. godine bio je obilazak Vrnjačke Banje. Rečima se ne može opisati gostoljubivost kolega koje su me dočekivale i ispraćale - priča, ne uspevajući da ne zaplače.

Kolege su, kaže, iznenađene njegovim dolaskom biciklom, ali se odmah i pobrinu ako je gladan, žedan, organizuju mu prenoćište u vatrogasnom domu.

NAJBOLjI PROMOTER SLUŽBE

Torbica je na kvalitetan način spojio profesionalan rad u jedinici i hobi - kao i angažovanje u planinarsko-orijentiring klubu "Jasenica". Time pokazuje dobru fizičku spremnost neophodnu za mesto vatrogasca-spasioca, a ujedno na najbolji način promoviše službu - kaže Ivica Rašić, komandir Vatrogasno-spasilačkog odeljenja u Smederevskoj Palanci.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!