PROFESOR FIZIKE NAJAVIO TUŽBU: Unija sindikata prosvetnih radnika u klinču sa direktorkom kruševačke Gimnazije

S. BABOVIĆ

23. 04. 2021. u 08:25

PROFESOR fizike Vladimir Obradović iz Kruševca, koji ima podršku Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije smatra da je oštećen, jer mu je direktorka Gimnazije, kako tvrdi, mimo zakona uskratila mogućnost da ukrupni normu časova u toj školi, pa tako i dalje radi u tri obrazovne ustanove.

ПРОФЕСОР ФИЗИКЕ НАЈАВИО ТУЖБУ: Унија синдиката просветних радника у клинчу са директорком крушевачке Гимназије

Foto S. B.

Direktorka Biljana Dačić odgovara da zakon nije prekršen, kao i da Obradović ima ostvarenu punu normu. Obe strane najavljuju sudski epilog.

Obradović navodi da je zahtev za ukrupnjavanje podnosio nekoliko puta, kao i da je očekivao da će konačno uspeti u tome kada je kolega otišao u penziju.

- To se proteglo do 1. septembra 2020. kada direktorka nezakonito prima jednu koleginicu, što je utvrdila i inspekcija - navodi Obradović, koji u OŠ "Stanislav Binički" u Jasici ostvaruje 70, a u Ekonomsko-trgovinskoj školi 20 odsto norme. - Ta koleginica daje otkaz sredinom novembra, ja se opet prijavljujem za ukrupnjavanje norme, ignorisala me je dve nedelje. Tokom tog perioda, 11 odeljenja nije imalo nastavu fizike, da bi na kraju, podelila normu na četvoro kolega, a ja ostajem sa 10 odsto norme u Gimnaziji.

I dok nezadovoljna strana najavljuje i tužbu, u USPRS Kruševac navode da je u Obradovićevom slučaju prekršen Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i da je to inspekcija utvrdila 10. oktobra 2020. pa od ministra prosvete traže da direktorku razreši dužnosti.

- Kolega ima 20 godina staža, bio je predsednik Aktiva fizičara grada, član Okružne upisne komisije ŠU, autor više udžbenika - kaže Dobrivoje Marjanović, predsednik USPRS Kruševac.

Branimir Šoškić, predsednik Sindikata u Gimnaziji, ističe da su činjenice u vezi sa Obradovićem uzalud pokušavali da predoče direktorki.

- Koje pravo i pravdu za Vladimira traži sindikat? Zar je bez prava čovek koji je imao i ima punu normu? Zar dr Dunja Popović nema pravo da predaje u Gimnaziji, iako je bila na listama tehnoloških viškova, da li je to zato što ona nije na listi kao njihov prijatelj? - pita direktorka Dačić, podvlačeći da nikakav zakon nije prekršila.

Dačićeva dodaje da ako se USPRS zaista bavi profesionalnim kvalitetima, njihovo rukovodstvo u gradu i u Gimnaziji moralo bi onda da zna, da se Obradović nije nalazio na listama tehnoloških viškova, a da se dr Popović, osim što se nalazila na tim listama, pored diplome Fizičkog fakulteta u Beogradu, proseka 9,61, ima i doktorat priznatog Univerziteta Sarske oblasti u Nemačkoj, da je bila stipendista SANU i Fonda za talente Kruševca, objavila brojne naučne radove...

PRETNjE I UCENE

DIREKTORKA Gimnazije dodaje, između ostalog, da je sama bila izložena pretnjama, ucenama i pritiscima na radnom mestu, kao i preko člana porodice, jer nije htela da udovolji zahtevima sindikata. "Zbog svega ovoga", ističe, "biće prinuđena da podnese krivičnu prijavu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DAN OPŠTINE: Kladovo obeležava pet vekova Fetislama (FOTO)