ISTORIJA DIPLOMATSKIH ODNOSA SRBIJE I SAD: Predavanje Vladimira Pavlova na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada (VIDEO)

V.N.

20. 04. 2021. u 21:47

PREDAVANjE Vladimira Pavlova na temu „Susret istorija" može se pogledati na Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

ИСТОРИЈА ДИПЛОМАТСКИХ ОДНОСА СРБИЈЕ И САД: Предавање Владимира Павлова на Јутјуб каналу Културног центра Новог Сада (ВИДЕО)

FOTO: Vladimir Pavlov (KCNS)

Predavanje donosi komparativni prikaz dveju istorija – američke i srpske.

Baveći se periodom od otkrića američkog kontinenta do Berlinskog kongresa i začetka bilateralnih odnosa između SAD i Srbije, Pavlov je hronološki apostrofirao najbitnije istorijske događaje dve zemlje i okolnosti koje su SAD uključile na svetsku političku pozornicu, kao i prve nezvanične kontakte sa predstavnicima srpskog naroda.

U skladu sa kretanjima na svetskoj sceni i ulogama koje su imale obe države, politički i diplomatski odnosi između Srbije i SAD traju od druge polovine 19. veka.

- Razumevanje istorijskih odnosa dve države je od krucijalnog značaja za kreiranje kako kratkoročne, tako i dugoročne spoljne politike – istakao je Pavlov.

Serija predavanja koju će u KCNS održati Vladimir Pavlov obuhvatiće paralelni tok istorija Srbije i SAD od 15. do 20. veka, s posebnim akcentom na uspostavljanje diplomatskih odnosa i period pre i između dva svetska rata.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a