POTPISAN SPORAZUM ZA OBNOVU KUĆE BANA JELAČIĆA: Stekli su se zakonski osnovi za početak radova

J.L.

20. 04. 2021. u 21:02

POTPISIVANJEM sporazuma između Hrvatskog nacionalnog veća i Zavoda za zaštitu spomenika Grada Novog Sada juče u Subotici, stekli su se zakonski osnovi za početak obnove rodne kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu.

ПОТПИСАН СПОРАЗУМ ЗА ОБНОВУ КУЋЕ БАНА ЈЕЛАЧИЋА: Стекли су се законски основи за почетак радова

Tanjug

Put do obnove rodne kuće jednog od vođa revolucije 1848. godine protiv Hazburške monarhije, nije bio lak i počeo je pre 18 godina.

- Bilo je dosta poteškoća kako bi hrvatska zajednica posle 75 godina ponovo ušla u vlasništvo kuće. Sve je ovo moguće zahvaljujući spremnosti Vlade Srbije da izdvoji 600 hiljada evra kako bi se otkupi deo kuće, a nedavno je opredelila dodatnih 100 hiljada evra kako bi se moglo pristuputi njenoj obnovi – naglasila je Jasna Vojnić, predsednica Hrvatskog nacionalnog veća ističući jako dobru saradnju sa Pokrajinskom vladom i kabinetom Predsednika republike, koja bi mogla da se preslika i na druge oblasti. - Josip Ban Jelačić je za hrvatski narod veoma značajna osoba, zato smo dužni da čuvamo uspomenu na njega, ali pod njegovom zastavom su se borili i drugi koji i danas mogu da žive složno. Verujemo da ova kuća može da bude poveznica srpskog i hrvatskog naroda i da će Petrovaradin biti most koji će našu prošlost preslikati na zajedničku budućnost.

Rodna kući Bana Jelačića je izgrađena 1745. godine i smatra se jednom od najlepših građevina u Petrovaradinu, u Beogradskoj ulici. Sada će početi obnova dela kuće koja se prostire na oko 350 kvadrata.

-Jelačić je značajna ličnost i za srpski i za hrvatski narod, a sama kuća je arhitektonski veoma značajna. Do sada smo u više navrata obnavljali krov i fasadu a sada kreće ozbiljan posao obnove unutrašnjosti, ne samo da sačuvamo vrednosti, nego da što više detalja vratimo u prvobitno stanje koje će podsećati na ono vreme i na veliku istorijsku ličnost – objasnio je Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika.

Sledeći korak je raspisivanje javne nabavke i odabir izvođača radova, kako bi ona bila mesto susreta svih naroda koji vekovima živi zajedno.

ENTERIJER

U kući Bana Jelačića planirano je uređenje jednog velikog prostora za sastanke ili izložbe, otvaranje konzulata Hrvatske u Novom Sadu, da ona bude najsavremeniji kulturni centar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Kostadin

21.04.2021. 08:32

Sve pohvale za obnovu ovog značajnog istorijskog i građevinskog objekta. Naravno da je potrebno posle obnove enterijera srediti i celu ulicu Vladimira (prije Isusovačka potom Ilirska) koja je na nekoliko metara od Samostana svetog Jurja koju je izgradio isusovac Ivan Farkaš, tako da je u njoj, već iste godine (1701.), uza silno mnoštvo, svečano proslavljeno Ignacijevo, 31. srpnja.

Nedjo

21.04.2021. 08:52

Vodja revolucije? Zar nije bio kao i Srbi verni sluga Bečkog dvora a protiv Mađarskih revolucionara u čijim redovima je takođe bilo puno Srba?