ŠPILEROVA KUĆA DEO ISTORIJE: Objekat iz 17. veka u Petrovaradinu biće očuvan i zaštićen

Z. GRUMIĆ

23. 03. 2021. u 08:25

MEĐU mnogim oronulim građevinskim zdanjima, čiju je obnovu Zavod za zaštitu spomenika kulture (ZZSK) Grada Novog Sada planirao za ovu godinu, nalazi se i čuvena Špilerova kuća u Petrovaradinu, barokni objekat iz 17. veka koji je odlukom Vlade Srbije još pre osam godina utvrđen kao spomenik kulture i deo zaštićene okoline.

ШПИЛЕРОВА КУЋА ДЕО ИСТОРИЈЕ: Објекат из 17. века у Петроварадину биће очуван и заштићен

Foto: Z. Grumić

U toku je izrada projektno-tehničke dokumentacije za pripremu planirane obnove 14 objekata u Petrovaradinu i na tvrđavi, uključujući tu i Špilerovu kuću. Za te radove je republičko Ministarstvo kulture i informisanja opredelilo ukupno 300 miliona dinara.

To je navedeno u saopštenju ZZSK, povodom upozorenja Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) kao i drugih organizacija i pojedinaca, koji su proteklih ukazali na izuzetno loše stanje objekta u Ulici Vladimira Gortana 8 i zatražili zaštitu te kuće.

- Špilerova kuća je od neprocenjivog značaja za istoriju Petrovaradina i Novog Sada i ne zaslužuje da propada, a naročito ne dolazi u obzir njeno rušenje - saopštio je Gradski odbor LSV.

BAROKNI STIL

ŠPILEROVA kuća, jedna od najstarijih i najvrednijih baroknih stilskih kuća sačuvanih u Vojvodini, izgrađena je u periodu od 1693. do 1773. godine, a naziv joj je nastao po njenom vlasniku iz prve polovine 20. veka.

- Jednostavno rešen spoljni izgled, uz primenjenu masivnu tehniku gradnje (kao i niz drugih detalja) već na prvi pogled govore o arhitektonskom delu baroknog stila. Tu činjenicu potvrđuje i originalno sačuvan enterijer - navode u Zavodu.

Stručni tim ZZSK je, na zahtev vlasnika kuće, u oktobru prošle godine izašao na teren i utvrdio da je zatečeno stanje objekta rezultat starosti, nebrige i neodržavanja kao i neodgovarajućih zahvata i intervencija na njemu.

- Sve uočene nedostatke i oštećenja moguće je otkloniti preduzimanjem sveobuhvatnih mera zaštite, odnosno sanirati u skladu sa konzervatorsko-restauratorskim uslovima koje utvrđuje Zavod.

ZZSK je u januaru ove godine utvrdio te uslove za preduzimanje mera tehničke zaštite i precizirao "u kojoj meri, od kojeg materijala i na koji način stranka može da izvodi radove na objektu, u skladu sa konzervatorsko-restauratorskim principima.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UČINIĆEMO SVE DA SE KAO ZEMLJA UZDIGNEMO POSLE OVOG UŽASA Vučić položio cveće u školi Vladislav Ribnikar (FOTO)