ZBOG OPTUŽBI I TUČE VANREDNI NADZOR GODINU DANA? Stanje u čačanskom Crvenom krstu novim odlukama Upravnog odbora dovedeno do usijanja

V. ILIĆ

15. 04. 2021. u 08:48

STATUT Crvenog krsta Srbije jasno utvrđuje nadležnosti naše ustanove koje se odnose na raspuštanje upravljačkih tela organizacija koje svojim postupanjem, a posebno nepoštovanjem Statuta, Etičkog kodeksa kao i osnovnih principa, narušavanjem ugleda ili integriteta Crvenog krsta kontinuirano čine štetu Crvenom krstu Srbije

ЗБОГ ОПТУЖБИ И ТУЧЕ ВАНРЕДНИ НАДЗОР ГОДИНУ ДАНА? Стање у чачанском Црвеном крсту новим одлукама Управног одбора доведено до усијања

Foto: Arhiva "Novosti"

Ovo je izjavio, povodom aktuelne situacije u Čačku, Ljubomir Miladinović, generalni sekretar CK Srbije.

Podsetimo, u ovdašnjem Crvenom krstu su se poslednjih dana nizali skandali - počev od tužbe sedmoro radnika za zlostavljanje na radu za koje su optužili sekretarku Biljanu Davidović, pa sve do tuče dvojice zaposlenih: Igora Logvinova i Petra Jankovića. Nažalost, situacija je tek potom dovedena do usijanja.

Jer, po ubrzanom postupku, UO doneo je novi Pravilnik o organizaciji i sistematizaciji poslova u CK Čačak, koji je uneo dodatni strah kod zaposlenih, od kojih bi - po novom - nekolicina mogla da ostane bez radnog mesta. Da stvar bude još gora, sednicom je predsedavala Đena Vasilić, iako je dva dana pre podnela ostavku, koja je uredno zavedena u Knjigu protokola, a o tome je obavestila i generalnog sekretara Miladinovića. Postoji još sumnja da nisu svi članovi UO pozvani na ovu sednicu, niti da je postojao kvorum.

(NE)DELO

KOD činjenice da je podneta tužba radi postojanja sumnje da je od strane sekretarke Davidović vršen mobing nad zaposlenima, svako naknadno pogoršanje ili menjanje uslova rada predstavlja novi vid zlostavljanja na radu, što je izričito zabranjeno zakonima i može predstavljati krivično delo - kazao nam je čačanski advokat Ivan Ćalović, koji zastupa radnike.

- Donošenje novog Pravilnika nije nadležnost UO CK Čačak, već zadatak koji ima sekretar organizacije, kako je i predviđeno Statutom. Nisam imao uvid u taj dokument, ali me je Biljana Davidović usmeno obavestila da je i potpredsednica Crvenog krsta Čačak takođe dala ostavku, što dovodi u pitanje legitimitet upravljačkih tela. Takođe, stav CK Čačak i članova UO, da su se neprihvatljivi događaji dogodili van službenih prostorija, da je sve što se desilo već pred nadležnim organima, te da ih policija o tome nije obavestila ne uvažava činjenicu da se od radnika u Crvenog krsta zahteva da u svim situacijama na radnom mestu, ali i van njega, ne smeju da se ponašaju neprimereno, koriste govor mržnje... - objašnjava Miladinović.

Nezvanično, Crveni krst Srbije je doneo odluku o vanrednom nadzoru nad radom čačanske organizacije, u trajanju od godinu dana.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZBOG OVOGA JE ĐOKOVIĆ OTPUSTIO IVANIŠEVIĆA? Da li je ovo kap koja je prelila čašu... (VIDEO)