NOVAC DAJU I FANTOMSKIM MEDIJIMA: Misterije odluke smederevske vlasti - pare iz budžeta portalu čije je sedište prazan plac?

J. ILIĆ

14. 04. 2021. u 08:20

POSLE podele 28 miliona iz budžeta Smedereva za sufinansiranje medijskih projekata, pojavile su se sumnje da je novac poreskih obveznika opredeljen čak i fantomskim medijima.

НОВАЦ ДАЈУ И ФАНТОМСКИМ МЕДИЈИМА: Мистерије одлуке смедеревске власти - паре из буџета порталу чије је седиште празан плац?

Foto: Gugl map

Najviše polemike vodi se oko portala "Puls Šumadije" iz Smederevske Palanke, koji je dobio 1,6 miliona dinara za projekat "Kulturni život Smedereva 2021". Izdavač ovog internet glasila je Dragan Golubović iz istog mesta, koji je Registru medija kao adresu sedišta prijavio tamošnji Trg heroja 24. U Palanci, međutim, tamo nema nijednog objekta, a nekada se, kažu vremešniji, nalazila samo napuštena kuća. Već smo pisali o tome da je naveden i nepostojeći broj telefona +381 (0) 123 456 789, te tekst na - latinskom.

Niko ne zna ko je izdavač Dragan Golubović

S obzirom na to da je od maja 2019, kada je registrovan, objavio ukupno 65 članaka, odnosno 2,5 mesečno, a na konkursu u Smederevskoj Palanci je lane dobio 1,8 miliona dinara, lako je izračunati da vest "Pulsa Šumadije" košta fantastičnih bezmalo 500 evra!

- Ovo je mala sredina, svi se znaju, ali prvi put čujem za ovog čoveka, pa i za portal. Kolega nije - rečenica je koju nam je ponovila nekolicina novinara iz ovog grada.

Ko je Dragan Golubović nismo saznali ni u Opštini, gde nam je Valentina Senić zadužena za saradnju sa medijima takođe rekla da ne zna o kome je reč. Prvi čovek lokalne samouprave Nikola Vučen nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

Foto: Printskrin

Podaci na portalu

Ipak, posle višednevnih pokušaja, uspeli smo da pronađemo izdavača ovog portala, ali on nije želeo da odgovori na sporna pitanja...

POSAO ZA PRAVOSUĐE?

- NIJE ovo prvi put. Novac godinama odlazi nepostojećim medijima iz okolnih gradova, pa je vreme da se institucije, a pre svega mislim na pravosuđe, pozabave ovim problemom - smatra Željko Milojević, urednik portala "SD kafe" iz Smedereva, koji postoji 17 godina i čiji projekat nije prošao na ovdašnjem konkursu.

- Što me to pitate? Nije to vaš posao. Da li ste vi uopšte kompetenti da ja sa vama o tome pričam? - bilo je jedino što je rekao Dragan Golubović, pre nego što je prekinuo vezu.

Poslednja vest na ovom portalu objavljena je 12. aprila, tačnije reč je o prenetom saopštenju. Pre toga poslednja vest je od 18. marta. Većina vesti, inače, prenete su sa sajta opštine Smederevska Palanka, ali i drugih lokalnih glasila.

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Vlajko

14.04.2021. 11:15

Napravljen je haos i sve uz blagoslov novinarskih udruženja. Ugašeni su lokalni mediji, koji su imali i te kako bitnu ulogu, zbog toga što ih finansira lokalna samouprava pa zaboga nisu nezavisni. Ostala je masa ljudi bez posla a građani bez informativnog programa iz njihovog kraja. Onda su lokalne samouprave navedene da projektnim finansiranjem daju pare za medije ali gle čuda, umesto za medije iz dotičnog mesta, pare se daju za projekte koje sprovode neke firme iz nekih drugih gradova, udaljenih stotinama kilometara i sve očigledno po nečijem nalogu da se tovare izabranicima pare u džep a programa iz lokala opet nema. Bruka.