TREĆI RUDNIK UGASIĆE SELA! Protest meštana Plane i Lešja kod Paraćina protiv novog kamenoloma na planini Baba

Z. RAŠIĆ

12. 04. 2021. u 07:26

MEŠTANI dva paraćinska sela, Plana i Lešje, okupili su se u nedelju ispred novog, trećeg po redu, kamenoloma na planini Baba, ogorčani radom ovog rudnika i učestalim miniranjima.

ТРЕЋИ РУДНИК УГАСИЋЕ СЕЛА! Протест мештана Плане и Лешја код Параћина против новог каменолома на планини Баба

Foto Z. Rašić

Posebno ih, tvrde, plaši to što će novi rudnik biti deset puta veći od postojećih kamenoloma. Ubeđeni su da će rudnik ugroziti njihove vodotoke i puteve koji nisu predviđeni za 70 šlepera dnevno, a strahuju i od mogućih zemljotresa. Zato su se meštani oba sela na zboru izjasnili protiv njegovog otvaranja.

- U avgustu prošle godine napravili smo peticiju i više od 4.000 ljudi se izjasnilo protiv otvaranja ovog rudnika, ali investitor to nije poštovao i nastavio je dalje sa radovima. Mi smo već pre 40 godina izgubili vodu posle otvaranja prvog rudnika. Sad ćemo izgubiti i ono što je od vode ostalo. Ovo je naša borba za opstanak na ovim prostorima. Bude li se otvorio ovaj rudnik, mi ćemo u roku od deset godina svi morati da se selimo odavde. A u pitanju je oko hiljadu porodica - kaže Dragan Ristić, predsednik Saveta MZ Plana.

Dodaje da je republička inspekcija za zaštitu životne sredine obavila nadzor i donela rešenje kojim se zabranjuje eksploatacija krečnjaka na kopu "Lešje" na teritoriji KO Plana, dok ne stigne studija o proceni uticaja na životnu sredinu. Međutim, miniranje je nastavljeno, što ne ugrožava samo Babe, atraktivne u turističkom smislu, već i nekoliko kuća koje se nalaze u blizini.

- Rudnik se nalazi samo 800 metara od izvora u Lešju vazdušnom linijom, te je izvesno da, zbog detonacija, voda odlazi u dubinu i da će manastir i selo ostati bez vode - ubeđen je Boban Momirović. - Biće ovo peščara za desetak godina. Uz to, imali smo zemljotres ovde mesec dana po eksploziji vojnog magacina u Paraćinu. A sad, zamislite koliko će eksploziva biti potrebno za 70 šlepera dnevno. Nađite mi jednu planinu u Evropi koja ima tri kamenoloma u prečniku od kilometar i po vazdušnom linijom. Nema! - siguran je Momirović.

TRENUTNO SAMO ISTRAŽNI RADOVI

DIREKTORKA "Kruševac puta" Vesna Lazarević tvrdi da imaju "sve papire", da su trenutno u istražnim radovima i da nisu još počeli eksploataciju:

- "Kruševac put" stalno koristi kamen iz kamenoloma Plana, znamo da je veoma kvalitetan. Izradili smo zato studiju opravdanosti a lane smo dobili odobrenje Ministarstva rudarstva za eksploataciju građevinskog kamena na ovoj lokaciji u polju površine 12,3 hektara. Mi smo kupili od meštana oko sedam hektara parcela. S obzirom na to da je 2020. bila izborna, kasnilo se oko odluke o izradi plana detaljne regulacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista