NESTABILNA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA U BORU: Aktivna 352 slučaja kovida, prema poslednjem izveštaju 25 novozaraženih

S. M. Jovanović

07. 04. 2021. u 21:15

IAKO je poslednjih nedelju dana broj zaraženih virusom korona u blagom padu, epidemiološka situacija na teritoriji Bora ocenjena je kao nestabilna.

НЕСТАБИЛНА ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА У БОРУ: Активна 352 случаја ковида, према последњем извештају 25 новозаражених

Foto: S. M. J.

Broj aktivno pozitivnih je 352, a prema poslednjem izveštaju zabeleženo je 25 novih slučajeva. Njih 30 su se oporavili od ove virusne infekcije. Od početka pandemije u Boru je virusom korona bili zaraženo 3.570 osoba.

- Trenutne brojke nam daju zadatak da nastavimo ono što smo započeli u prethodnom periodu, a to podrazumeva i početak vakcinacije po seoskim sredinama. Grad će, u saradnji sa Opštom bolnicom i Domom zdravlja, kao i poverenicima Civilne zaštite, od četvrtka krenuti sa masovnom vakcinacijom u selima. Svakog dana vakcinacija će se obavljati na nivou tri različite seoske mesne zajednice, i tako do kraja procesa potpune vakcinacije. Ovo radimo sistemski, u cilju da što pre steknemo kolektivni imunitet i pobedimo virus - rekao je na konferenciji za medije gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić.

U borskoj Opštoj bolnici na kovid odeljenjima zbrinut je 41 bolesnik, od kojih je 36 pozitivno na virus. Na respiratoru je sedmoro pacijenata.

- Apelovao bih na sugrađane da se ponašaju odgovorno i prema sebi i prema svojoj okolini, ali i prema zdravstvenim radnicima. Zdravstveni radnici su u ovoj priči više od godinu dana, u tempu koji je za mnoge nezamisliv, a pritom ih šaljemo na ispomoć u kovid bolnice širom Srbije, gde god je neophodno. Klinička slika pacijenata je teška i na dnevnom nivou beleži se veliki broj ambulantnih pregleda u bolnici. Zato mislim da nije vreme za teranje inata, već da zajedno budemo u ovoj borbi protiv virusa – rekao je na konferenciji za medije direktor Opšte bolnice dr Goran Joksimović.

Na teritoriji Bora do sada je vakcinisano 15.255 osoba, od kojih su 7.253 građana primila i drugu dozu. Od svih ponuđenih, najviše se osoba pelcovalo kineskom vakcinom 6.337 od kojih je 6.011 primilo i drugu dozu.

- Virus je tu i još uvek se širi, a možemo ga sprečiti samo sigurnom metodom i merom za sprečavanje zaraznih bolesti, a to je vakcinacija. Mi imunizaciju u Domu zdravlja vršimo od januara, a sasvim sigurno ćemo vakcinacijom naših građana i meštana po selima zaista stati na put virusu korona, nakon čega ćemo napokon početi normalno da živimo i da se vratimo starim navikama – kaže epidemiolog dr Javorka Stankulić.

Mobilne ekipe zdravstvenih radnika vakcinaciju u četvrtak počinju u Donjoj Beloj Reci, Metovnici i Luki, u petak u Šarkabanovu, Tandi i Oštrelju, a tokom vikenda u Slatini, Bučju, Krivelju, Šarbanovac Timoku, Brestovcu i Gornjanu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju