"ČISTA SRBIJA" U PARAĆINU: Iz državnog projekta gradu na Crnici namenjene investicije "teške" više od 50 miliona evra

Z. RAŠIĆ

07. 04. 2021. u 06:21

OPŠTINA Paraćin je uvrštena u program "Čista Srbija" koji se finansira iz kredita, po ugovoru koji je država potpisala sa Narodnom Republikom Kinom, zahvaljujući čemu će na teritoriji ovdašnje lokalne samouprave narednih godina biti izgrađena tri sistema za prečišćavanje otpadnih voda, te oko 140 kilometara primarne i sekundarne kanalizacione mreže.

ЧИСТА СРБИЈА У ПАРАЋИНУ: Из државног пројекта граду на Црници намењене инвестиције тешке више од 50 милиона евра

Foto Z. Rašić

Po gruboj proceni, reč je o investicijama vrednim više od 50 miliona evra, a uslovi ovog programa su takvi da kineske firme rade i projektovanje, i izvođenje - u konzorcijumu sa domaćim firmama - dok je obaveza Opštine samo da pripremi podatke neophodne za izradu dokumentacije, kao i za rešavanje imovinskih odnosa.

Po rečima Vladimira Jankovića, vršioca dužnosti načelnika Uprave za investicije i održivi razvoj, već su organizovana tri sastanka sa projektnim timom Ministarstva građevinarstva, infrastrukture i saobraćaja. Poslednji je održan krajem marta i tada su usaglašeni projektni zadaci, lokacije i dužine mreže.

PRIPREME Sedište lokalne samouprave, Foto Z. Rašić

- Prihvaćena je izgradnja novog gradskog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa kapacitetom za 35.000 stanovnika, zatim izgradnja kompletne kanalizacione mreže sa sistemom za prečišćavanje u turističkom naselju Sisevac i još jednog sistema za prečišćavanje koji će omogućiti priključenje kanalizacije iz sela Stubica, Popovac, Buljane, Bošnjane i Davidovac, sa izgradnjom sekundarne mreže u tim selima. U ovaj program je, takođe, ušla i izgradnja sekundarne mreže u svim selima koja se nalaze uz ranije izgrađeni centralni kolektor, koji od grada vodi do Drenovca, sa leve i desne strane. U pitanju su još Sikirica, Gornje Vidovo, Ratare, te Krežbinac, Busilovac, Golubovac, Plana i Lebina. Sva ta naselja biće priključena na novi gradski sistem za prečišćavanje - nabraja Janković.

GRADNjA RENTABILNIJA OD OBNOVE

PARAĆIN već ima odavno sagrađen sistem za prečišćavanje otpadnih voda, ali je procena inženjera iz oblasti hidrotehnike da je isplativije praviti novi gradski sistem, nego rekonstruisati postojeći. Kažu, sada su mnogo stroži zahtevi, a i tehnologija je u međuvremenu uznapredovala. Osim toga, eksploatacija novog sistema - posle izgradnje - biće znatno lakša.

Izrada tehničke dokumentacije za sve navedeno uslediće kada Opština potpiše ugovor sa Ministarstvom, s tim što je ona za radove u Stubici već ranije spremljena, pa radovi mogu da započnu u toku ove godine.

Vladimir Janković, Foto Z. Rašić

Pored izgradnje kanalizacije na seoskom području, kroz program "Čista Srbija" će se finansirati i rekonstrukcija određenih cevovoda za kanalizaciju u gradu, koji su se pokazali kao problematični. Zameniće se kompletan vod koji "ide" od fabrike "Pionir", Ulicom carice Milice, Vojvode Mišića, delom Ulice kralja Petra Prvog, Save Kovačevića i Majora Gavrilovića, gde taj novi vod većeg promera treba da se "udene" u postojeći magistralni cevovod u Vidovdanskoj, koji odvodi otpadne vode na gradsko postrojenje.

Pored toga, predviđena je rekonstrukcija kanalizacije u bivšoj Niškoj ulici i delom u Knez Mihailovoj ulici, te u kompletnoj Ulici Todora od Stalaća. Radiće se i rekonstrukcija atmosferske kanalizacije u Novoselskoj i delu Vidovdanske, gde dolazi do začepljenja, pa prilikom većih padavina kanalizacija ne može da primi kišnicu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

A SRBIJA?! Pitali Ruse Za koga ćete da navijate na EURO 2024? - ovako su odgovorili