ŽUPLJANI NEĆE KAMENOLOM U RAĐEVICI: Meštani tri sela kod Aleksandrovca protestuju zbog namere investitora da eksploatiše kamen dijabaz

S. BABOVIĆ

02. 04. 2021. u 08:47

MEŠTANI tri župska sela protestovali su juče na lokalitetu Rađevice, 13 kilometara od Aleksandrovca, nezadovoljni planom investitora da na tom mestu otvori kamenolom. Okupljeni žitelji sela Grčak, Boturići i Pleša kažu za "Novosti" da strahuju da će eksploatacija kamena imati posledice po njihovo zdravlje, prirodu, ali i proizvodnju voća, od čega i žive.

ЖУПЉАНИ НЕЋЕ КАМЕНОЛОМ У РАЂЕВИЦИ: Мештани три села код Александровца протестују због намере инвеститора да експлоатише камен дијабаз

Foto S. Babović

U "Hemi freš d.o.o.", koji je zakupio zemljište od JP "Srbijašume", tvrde da bezbednost neće biti ugrožena i da će se eksploatacija, kao i dosadašnje istraživanje, za koje imaju sve potrebne dozvole, raditi modernim mašinama, bez ugrožavanja bilo čije bezbednosti.

- Ljuti smo što nama niko nije predočio nijedan problem koji ćemo da imamo, kao ni šta se gradi, ni ko gradi, a mislim da ćemo imati ogromne posledice - kaže Marko Luković iz Boturića. - Imamo informaciju da se kamenolom radi za potrebe Moravskog koridora. Svesni smo da su nama putevi potrebni, ali šta će mi put, ako meni neko uzima život.

Tri župska sela imaju više od 1.000 žitelja. - Moja kuća je prva pored kamenoloma, vazdušnom linijom oko 200 metara - kaže Veličković. - Već su nam popucale kuće, odveo bih vas da snimite zidove, ali majka mi ima koronu. Miniraju kako hoće. Nećemo moći da živimo ovde - kaže Zvonko Veličković iz sela Grčak.

Predsednik Opštine Aleksandrovac Mirko Mihajlović navodi da u ovom trenutku još ništa nije konkretno rešeno.

- Zamolio bih meštane da se ne okupljaju i ne prave neke ovakve blokade, jer još nemaju razloga za bilo kakvo nezadovoljstvo i akciju - kaže Mihajlović. - Najavljena nam je poseta gospodina Drobnjaka, takođe, i investitor će verovatno predstaviti svoj plan. Tada bismo u korektnom razgovoru mogli da nađemo neko najobjektivnije rešenje. Svakako, neće niko ništa da uradi protiv interesa građana.

Mihajlović dodaje da je, prema njihovim saznanjima, investitor dobio dozvolu za ispitivanje terena uz mogućnost eksploatacije 57-58 kubika kako bi ispitao kvalitet materijala.

U firmi "Hemi freš d.o.o." kažu da su u ovom projektu dve godine i dva meseca i da su sve radili poštujući zakone. Još se čeka saglasnost Ministarstva ekologije, a eksploatacija će početi čim stigne rešenje Ministarstva rudarstva i energetike.

- Sa JP "Srbija šume" imamo ugovor, a kada je reč o bezbednosti, mašine koje koristimo su moderne i kao investitor mogu da obećem da će standardi biti ispoštovani: neće se iznositi blato na put, nema buke i prašine - kaže, za "Novosti", Marko Kostić, vlasnik i direktor "Hemi freš d.o.o.".

Kostić dodaje da je reč o vrlo kvalitetan kamenu dijabaz, eruptivnoj steni koje u Srbiji osim na Divčibarama ima samo još na lokalitetu Rađevice. Koristi se kao tehničko-građevinski kamen za potrebe puteva, železnica, zastiranja rečnog korita. Potražnja za dijabazom je ogromna.

STRAHUJU ZA VOĆE

INVESTITOR planira da "skine" kompletno brdo, a ovde narod živi od malina, kupina, jagoda, koje niko neće hteti da otkupi ako kamenolom kontaminira mikroprašinom sve u krugu od 25 kilometara. Ni hladnjačari neće imati kome da prodaju svoje proizvode. Naš zahtev je da se momentalno odustane - kaže meštanin Zvonko Veličković.

* * * * * * *

ŽITELjI SELA KOD SJENICE BLOKIRALI PRILAZ DIVLjOJ DEPONIJI

TRAŽE UKLANjANjE IZVORA ZARAZE

DESETINE meštana Lopiža, Gonja, Donjih i Gornjih Goračića i još nekoliko sela između Sjenice i Nove Varoši već dva dana blokiraju prilaz deponiji Goveđak, na kojoj se odlaže otpad iz Sjenice. Na ulazu u deponiju postavili su sajlu, a i svojim telima sprečavaju kamione komunalnog preduzeća da istovare smeće, tražeći da se taj prostor pored magistralnog puta Sjenica - Nova Varoš pod hitno sanira, kao i da se prestane sa dovoženjem otpada.

- Više nemamo strpljenja, dozlogrdilo nam je, ne možemo više da živimo od smrada i boleština koji se širi sa ove deponije. Prepuna je lešina, odlaže se i klanični otpad i to sve raznose psi lutalice i ptice. Zemljište nam je zatrovano, i voda i zemlja. Ne vredi nam ništa da sejemo, truju nam i Uvac, stoka nam crkava, mi se razbolevamo - kaže Nebojša Vasojević.

Problem žitelja ovih sela na obroncima Zlatara traje duže od decenije. Pisali su lokalnoj samoupravi, obraćali se raznim inspekcijama i Ministarstvu za zaštitu životne sredine, ali bez uspeha.

U lokalnoj samoupravi Sjenice kažu da je tačno da je Goveđak divlja deponija, da nije po sanitarnim standardima i da uvažavaju i razumeju zahteve žitelja, ali da neće moći tako lako i brzo da ih reše.

- To je dugogodišnji problem koji smo nasledili i koji, bez podrške države, nećemo moći da rešimo. Opština Sjenica je sa Novom Varoši, Pribojem i Prijepoljem deo programa formiranja regionalne deponije "Banjica" čijim puštanjem u rad će ovaj problem biti rešen - kaže Munib Mujagić, predsednik Opštine Sjenica.

Do tada će, kako kaže, "Goveđak" biti jedina deponija na koju se može odlagati otpad. (N. K.)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024